Здравният министър ще търси консенсус за реформата в здравната система

Снимка: БГНЕС

Здравният министър ще търси консенсус за реформата в здравната система | StandartNews.com

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се ангажира да търси консенсус за реформата в здравната система.

Преди 11 месеца и 9 дена, когато Народното събрание ме избра за министър на здравеопазването, казах, че здравеопазването няма цвят и обещах през цялото време, колкото и да е то, да работя в консенсус и в добра комуникация с всички парламентарно представени партии, посочи той при разискванията по вота на недоверие към правителството за провал в здравната политика.

Министър Ананиев отхвърли обвинението на лидера на БСП Корнелия Нинова, че не е разговарял със заинтересованите страни, преди да представи предложенията за промени в здравния модел. В продължение на две седмици преди националната кръгла маса проведох работни разговори с всички заинтересовани институции, посочи той и ги изброи - съсловни, пациентски организации, представители на фармацевтите, синдикати, работодатели, сдружения на всички видове болници. Във всички тези разговори имаше само две организации, които категорично се противопоставиха срещу промяната, това бяха пациентските организации и синдикатите, каза Ананиев.

Той посочи, че до 26 ноември работни групи трябва да изработят конкретни предложения по двата варианта на здравен модел или за по-добър трети. "Свикнали сте на командно-административния модел, аз съм друг човек", обърна се Кирил Ананиев към БСП. Той посочи, че иска, когато тръгне към Министерския съвет и към Народното събрание, зад него да стоят всички тези организации. Ананиев добави, че след като предложенията от работните групи са готови, вероятно ще организира друга кръгла маса, на която да бъдат обсъдени, и след това ще направи среща с всички политически сили.

Здравният министър отчете и добри неща в мотивите на БСП, които обаче били свързани с частта от неговата презентация, в която бил описал недостатъците на сегашния здравноосигурителен модел. От БСП ги използвали, за да направят вот на недоверие, а той - за да търси консенсус. "Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи", коментира той.

Кирил Ананиев отбеляза, че БСП са прочели само една част от презентацията. Хубаво беше да прочетат и останалата част, която дава отговор на редица въпроси, които ги поставих като болни, коментира той. Сред тях той посочи националната здравна информационна система, централизирания търг на лекарства и медицински изделия, спешната помощ. "Ако имам възможност да бъда в момента, в който ще променим модела на финансиране и управление на здравеопазването, тези три проекта ще бъдат изпълнени и ще спомогнат за промяна в системата", заяви Ананиев. Той посочи още, че в болничната помощ в момента се прави реално остойностяване на клиничните пътеки, за което и БСП претендират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай