Заплати и осигуровки поглъщат 91% от бюджета на МВР

Имаме идеи за увеличение не само на заплатите, обяви зам.-министър Ципов

Заплати и осигуровки поглъщат 91% от бюджета на МВР | StandartNews.com

Няма как да се кажат конкретни числа за увеличение на полицейските заплати към момента. Това заяви пред БНТ Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи във връзка с проблем, който възникна днес. "Заявявам категорично, че е рано тепърва числа не могат да се кажат. Най-рано края на месец октомври ще има яснота. Тогава, когато в МС се приеме законопроектът за бюджетът за 2018. Крайното решение ще се вземе от парламента през декемеври в НС се гласува бюджетът и влиза в сила от следващата година.", бяха думите на зам.министърът. 

Има такива идея за увеличение и не само за заплати, но тепърва предстои да се водят дискусиите за конкретни параметри. Може да се разговоря какви са възможностите. Справедливо е да има увеличение. Аргументите са дадени, те са на масата, коментира Ципов.

Относно униформеното облекло той заяви, че има пари, просто през годините е имало проблеми с провеждането на процедурите за обществени поръчки. Не е получавана цялата униформа, зимна или лятна, но е имало процедури. По думите му те трябва да се провеждат през всяка конкретна година.

За лимита на бензин той каза, че вече е отпаднал, а е бил необходим, за да се вместят в бюджета. "91% от бюджета отиват за заплати и осигуровки, а едва 9% за издръжка и капиталови разходи, където са гориво и униформи.", каза още Ципов.

В момента има недостиг на персонал между 2500-3000 служители. "Не смятам, че има раздути щатове. Общата щатност е малко под 50 хиляди. Непрекъснато през тези няколко месеца разрешаваме провеждането на конкурси, за да се запълни този щат. Има желание. Към настоящия момент ангажиментът е изпълнен от управленската програмата. Над 1000 служители са назначени тази година с полицейски функции за засилване на мерките за сигурност", допълни той.

МВР категорично може и си върши работата, но липсата на средства е проблем. Относно отвличането на Адриан Златков той каза, че за това трябва да се произнесе прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай