Захариева: Всички трябва да работим за председателството на СЕ

Захариева: Всички трябва да работим за председателството на СЕ | StandartNews.com

Триото България-Австрия-Естония се обедини се около 5 важни приоритета. Първият е свързан с икономическото развитие, работни места, растеж и конкурентоспособност. Вторият е съюз, който защитава своите граждани и е свързан със социалните политики на ЕС, обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на заседание на парламентарната комисия по външни работи, цитирана от "Фокус".

Третият приоритет е изграждането на енергийния съюз и политиката за климата. Темата е чувствителна, но е изключително важна за България. Трябва да имаме самочувствие, че България не просто следва политиките и досиетата, които се предлагат от комисията или други държави, но е и инициатор на много важни политики за сближаване, отсече тя

Четвърти приоритет е сигурност и правосъдие. Там въпросите са за миграция и правосъдие, двете теми изключително важни за България. Петият ни приоритет е свързан с ролята на Европа като фактор на световната сцена. Това са външнополитическите приоритети на ЕС, заяви министърът на външните работи. 

Фокусът върху Западните Балкани и европейското съседство в по-широк контекст е много важен за България. Радваме се, че този приоритет намери място сред приоритетите на триото. Председателството не се изпълнява само от едно министерство или правителство, а е изключително важно всички заедно да работим, така че Българското председателство да допринесе за по-стабилна и по-сигурна, по-просперираща Европа. За нас с Естония това е първо председателство и то дойде 6 месеца по-рано за България заради ситуацията с Брекзит. Убедена съм, че усилията, които полагат българското правителство и институции ще доведат до едно успешно председателство", заяви Екатерина Захариева.

Доколкото знам утре ще бъде представена детайлната програма на приоритетите на Естония. От българска страна ще присъства посланикът. Естония вече обяви мотото си- „Единство чрез баланс", каза още Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай