Захариева: Вотът на недоверие на БСП няма да е успешен, коалицията е стабилна

Захариева: Вотът на недоверие на БСП няма да е успешен, коалицията е стабилна | StandartNews.com

„Вотът на недоверие на БСП няма да бъде успешен, коалицията е стабилна", коментира пред БТВ министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева. Вчера от партията на Корнелия Нинова обявиха, че готвят вот на недоверие на тема сигурност. Според тях е редно след убийството на беглеца Владимир Пелов вътрешният министър Валентин Радев да подаде оставка.

По думите ѝ от левицата искат вот на недоверие във всеки един момент с цел да се отклони вниманието от успехите на България по време на европредседателството. „Всеки един от министрите би трябвало да е готов да си тръгне ако се счита изчерпан или премиерът реши, че не се е справил. За съжаление всеки един случай се използва за политически атаки – не беше приятно нито бягството, нито последвалото убийство на Владимир Пелов, но реформи в системата на МВР се правят", коментира Захариева.

По повод приетата и след това отхвърлена оставка на социалния министър Бисер Петков, Захариева коментира, че законът за хората с увреждания е внесен, като до петък ще се правят изчисления и оценка дали ще е от полза на хората с увреждания. На въпрос дали след края на европейското председателство се готвят рокади във властта, Захариева коментира, че само премиерът Бойко Борисов може да отговори на този въпрос.

Външният министър коментира, че името, за което са се споразумели Атина и Скопие е добро, но въпреки това не е виждала целия договор. „Името Илинденска Македония със сигурност не беше толкова добро име за България, освен ако идеята не е била да се подчертае част от общата ни история", коментира още Захариева. Тя е категорична, че страната ни няма териториални претенции.

Казусите с български деца в Норвегия

„Призовавам всеки един родител при такъв казус да се свързва с нашето консулство в Норвегия", каза Екатерина Захариева. Тя е категорична, че в скандинавската страна няма тенденциозно отношение към смесените двойки и бракове, заради което да се отнемат повече деца на чужденци, отколкото такива на норвежци.

„Норвежката система е различна. Когато при нас има проблеми в едно семейство, работата на институциите е да помогне да се решат проблемите, така че детето да остане в семейството. Ние считаме това за най-добрата среда. В Норвегия детето не се счита за собственост, а за отделна и пълноправна личност, която не може да бъде насилвана по какъвто и да било начин", коментира Захариева.

По повод емоционалната история на Цветелина Уланд, чийто деца са отнети след съдебно решение, но не са дадени на бащата, а са разделени в две приемни семейства, Захариева коментира, че външното министерство съдейства за разрешаване на казуса.

„Посланикът на Норвегия нямаше информация за този случай и каза, че не може да го коментира. Очевидно тази служба в Норвегия не дава информация дори на норвежките органи", допълни Захариева.

По думите ѝ при случая с децата на Уланд, които са с двойно гражданство – българско и норвежко, е възникнал и друг казус. Бащата се е свързал с българското консулство в Норвегия, защото е забранено да се показват снимки на деца без съгласието и на двамата родители. Защо обаче двете деца са били разделени в приемни семейства, а не са при бащата, така и не става ясно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай