Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година

Захариева: Реалистично е Македония да получи покана за членство в ЕС още тази година | StandartNews.com

Реалистично е Македония да получи покана за членство в Европейския съюз още тази година. Мнението изрази в предаването „Седмицата" на Дарик външният министър Екатерина Захариева.

"При напредък за разговора за името и при напредък за плана за реформи, който те имат. Те имат доста амбициозен план, който имаха възможност да представят", допълни още тя.

Външният министър припомни, че Македония има статут на кандидат за член на съюза още от 2005 г., но политиката на страната за нерешаване на проблемите със съседите й я е довела до 13-годишно закъснение.

"Радвам се, че правителството в Македония разбра, че политиката срещу не е политиката на европейските ценности", обясни Захариева.

Тя определи подписването на договора за добросъседство с Македония като събитието на 2017 г. „Всъщност много правителства са работили преди това по тази сага и много се радвам, че тя най-накрая приключи. Но по-важното е, че този договор се спазва още преди да влезе в сила. Лично аз не можех да си представа например двамата премиери да отидат пред паметника на цар Самуил в София или пред паметника на Гоце Делчев в Скопие. И тази промяна в отношението на политическо ниво се усеща и между хората" поясни още Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай