18:40 ч.

17.07.17

3 мин.

0

2

0

Захариева настоява за още споразумения на ЕС с трети страни за мигрантите

от редактор |

Захариева настоява за още споразумения на ЕС с трети страни за мигрантите

Заместник-министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в заседанието на Съвет „Външни работи", който се проведе днес в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Приоритетите в изпълнението на Глобалната стратегия на Европейския съюз (ЕС) за 2018 г., ситуацията в Либия, миграционната криза в Централното Средиземноморие и последните развития в Корейската Народно Демократична република бяха във фокуса на вниманието на първите дипломати на ЕС.


Министрите оцениха високо постигнатия напредък в изпълнението на Глобалната стратегия на ЕС, като подчертаха необходимостта от продължаване на работата по задълбочаване на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната. Общо бе мнението, че сред приоритетите през следващата година ще бъде подкрепата за основан на международното право глобален ред, засилване на сътрудничеството с ООН и НАТО, както и с регионални организации като ОССЕ, Африканския съюз и други за търсене на общи решения на предизвикателствата пред сигурността.


Важно е да не губим набраната инерция в областта на сигурността и отбраната, за да постигнем устойчиви резултати. Успех в решаването на конфликти и кризи можем да постигнем само ако подходим комплексно, като съчетаваме дейностите по различни политики - политика за развитие, хуманитарни дейности и такива, изграждащи мира, заяви в изказването си вицепремиерът Захариева. България подкрепя поставения фокус върху по-нататъшното задълбочаване на политическия ангажимент на ЕС към Западните Балкани и страните от Източното партньорство, подчерта тя.


Министрите обсъдиха актуалната ситуация в Либия и приветстваха назначаването на Гассан Саламе за специален представител на ГС на ООН за Либия. Съветът взе решение за продължаване на мандатите на Гражданската мисия на ЕС за подпомагане на управлението на границите в Либия и на Военноморската операция на Европейския съюз „София" в Средиземно море до 31 декември 2018 г.


Министрите дискутираха предизвикателствата на миграцията с върховния комисар на ООН по бежанците Филипо Гранди и генералния директор на Международната организация по миграцията Уилям Лейси Суинг. Вицепремиерът Захариева отбеляза, че ситуацията в Италия през последните седмици буди тревога и България като външна граница добре разбира колко важна е солидарността. От ключово значение е да имаме ефективни политики на връщане и реадмисия. ЕС трябва да продължи да работи за сключването на съответните споразумения не само с африкански държави, но и с други държави на произход и транзит в Близкия изток и Азия, допълни тя.


Външните министри на ЕС остро осъдиха продължаващите опити с балистични ракети и ядрената програма на КНДР, които водят до нарастване на напрежението и сериозно подкопават регионалната и международната сигурност. Северна Корея трябва незабавно да прекрати провокационните си действия и стриктно да спазва задълженията си по съответните резолюции на СС на ООН. ЕС продължава политиката си на критично ангажиране и запазва отворени каналите за комуникация с КНДР, но е готов да разгледа допълнителни автономни санкции, ако Пхенян продължи с провокациите. Изтъкната бе необходимостта КНДР да предприеме конкретни действия за изпълнение на ангажиментите си за пълно и необратимо прекратяване на програмите за разработване на ядрено оръжие и балистични ракети.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 04:08 · 18.07.2017
Борис Джонсън e гeu, а та-а-а-а-а-ака e зяпнал в Захариeва
Потребител · 19:26 · 17.07.2017
Ташак
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент