Захариева: Използването на отровни химикали е незаконно

Захариева: Използването на отровни химикали е незаконно | StandartNews.com

Външният министър Екатерина Захариева подкрепи мерките, които Великобритания предприе срещу Русия след отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

В Twitter Захариева написа:

„България стои до своя съюзник Обединеното кралство. Използването на отровни химикали е незаконно и трябва да бъде осъдено по най-категоричния възможен начин".

Захариева адресира туита си до британския външен министър Борис Джонсън.

В сряда Великобритания обяви, че гони 23 руски дипломати във връзка със случая „Скрипал".

Руските дипломати имат една седмица да напуснат Острова, заяви премиерът Тереза Мей.

Тя нарече предполагаемите действия на Москва срещу бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал „незаконна употреба на сила срещу Великобритания".

Русия отрича да е замесена в отравянето.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.

Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.

Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.

Съпрагата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.

Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок". То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

„Новичок" е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок" предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай