Йотова връчи покана на Вучич да гостува у нас

Не вярвах, че толкова бързо тук ще има паметник на Христо Ботев, обяви вицепрезидентът в Цариброд

Йотова връчи покана на Вучич да гостува у нас | StandartNews.com

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи днес покана от президента Румен Радев до сръбския му колега Александър Вучич да посети страната ни до края на годината, обяви БГНЕС. Тя бе дадена на Никола Селакович, генерален секретар на държавния глава.

Йотова  посети Цариброд за откриването на бюст-паметник на Христо Ботев пред едноименното училище в града, намиращ се на 5 км от границата с България. "За мен беше огромна чест да бъда днес в Димитровград и да открия този паметник на един голям герой, поет и революционер, борец за свобода не само на България, но и на балканските народи", каза Йотова.

Селакович отбеляза пътя на Ботев като поет и революционер, който "не дочака свободата". Секретарят на сръбския президент подчерта, че "българският и сръбският народи са обвързани от вековната борба срещу окупатора". Секулич обяви също, че правителството на Сърбия е отделило 1 млн. евро за ремонта на училището. Българският вицепрезидент изрази задоволството си от факта, че и на Балканите нещата могат да се развиват бързо. Тя имаше предвид, че направи първата копка за паметника на Ботев през май, а днес вече монументът е факт. "Даже ние самите не предполагахме, колко бързо ще се реализира този паметник", коментира тя.

Конституцията и законите на вашата страна дават големи права на малцинствата и на българското малцинство: правото на образование на роден език. То е постановено в редица документи, но най-важното е желанието на една страна да даде това право, правото на вероизповедания, на медии. За нас ще бъде много важно, ако следващата година децата тук имат възможност и в предучилищна възраст да изучават майчин език, продължи Йотова.

 Вицепрезидентът каза, че „чакаме с нетърпение новия ви закон за медиите, където ще има много по-голяма възможност да има медии на майчин език". Второто послание беше към учителите. В него се подчерта, че българският език е един от официалните на Европа. И изучаването на български от децата им дава големи възможности. Третото беше към учениците. "От начина, по който говорите моя език, от начина, по който познавате историята, биографията на Христо Ботев и най-вече от вашето вълнение, което прочетох в очите ви, как рецитирате Ботевите стихове, няма начин. Оттук нататък, когато искате да влезете в това училище, вие ще виждате бюста на Ботев. Четете стиховете, защото ще ви научат за много неща от живота", каза тя.

След училище "Христо Ботев" Илияна Йотова отиде в гимназията „Св. Св. Кирил и Методий". Йотова обяви също, че на местта не допускат българския бизнес да влезе в тези региони.

 Йотова и Селакович положиха венци пред Паметника-костница от Сръбско-българската война на Нешков връх, след което българският вицепрезидент посети храм "Св. Димитър"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай