Йотова: Трябват пътища до историческите паметници в Плиска и Преслав

Двата града трябва да са на първо място в програмата за председателството, смята вицепрезидентът

Йотова: Трябват пътища до историческите паметници в Плиска и Преслав | StandartNews.com

Трябва повече разум и рационалност при изразходването на средства за възстанояваване на Голямата базилика, обяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на откриването на крепост "Кирилица" в Плиска, цитирана от "Фокус". "И тук, и в Преслав се направиха доста неща. Но в крайна сметка се оказа, че няма пътища, по които да стигнем до тях. Доста пари са необходими и по отношение на консервирането на самите паметници. Вложиха се доста пари в магистралите и големите републикански пътища, но все още нищо не е направено за пътищата 3 и 4 клас и това затруднява хората", продължи тя.

Има някакви дисбаланси в нашата политика – говорим за обезлюдяване на села и малките градове, за концентрирането на хора в четири- пет града. Как да живеят хората тук, като не могат да стигнат от едно място на друг, каза още Йотова и допълни, че председателството на СЕ трябва да помогне за развитие в тази насока. 

Ще отбележим по достойнство и двете дати 3 март и 24 май, но като хора, като нация, като народ трябва да направим всичко, за да стане Денят на Светите братя Кирил и Методий един много голям и блестящ европейски празник на културата и писмеността, заяви вицепрезидентът.

Плиска и Преслав трябва да са на първо място в списъка, който България трябва да покаже като културно-историческо наследство. Много малко са местата в Европа, които могат да се похвалят с такава дълга вековна традиция и такава история не само от гледна точка на артефактите, на разкопките и археологическите находки, но да не забравяме, че България е сред страните с най-стара държавна традиция, а относно коментираната и деликатна тема чия е кирилицата. Тя е дело на българската държава и днес сме на земята, откъдето тръгнаха българските букви, отсече Йотова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай