Йотова: Св. Иван Рилски бъде пътеводната звезда в приятелството между българския и унгарския народ

Йотова: Св. Иван Рилски бъде пътеводната звезда в приятелството между българския и унгарския народ | StandartNews.com

Има дни в историята на всеки народ, когато се пишат нови страници, които остават за поколенията и днешният ден е такъв, защото е изпълнен с много приятелство между българския и унгарския народ. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в църквата „Св. София" в столицата, където участва в откриването на паметна плоча, посветена на 19-и октомври – Ден на българо-унгарското приятелство. Плочата, изобразяваща Св. Иван Рилски - небесния закрилник на българския народ, е дарена от наши сънародници, живеещи в Унгария.

„Нека тази плоча и Св. Иван Рилски бъдат пътеводната ни звезда занапред и нека си спомняме за тях винаги, когато имаме нужда от приятелска ръка в трудното ежедневие", посочи пред гостите в църквата Илияна Йотова.

В словото си вицепрезидентът Йотова благодари на унгарската държава за създадените условия нашите сънародници, живеещи там да бъдат пълноценни граждани. „Благодарение на това те успяват да запазят най-святото – своето самосъзнание, своя език и корен", посочи вицепрезидентът и допълни, че представителите на българската диаспора в Унгария са едни от най-сплотените и задружни.

Вицепрезидентът изрази своята увереност, че българската държава ще съумее да подпомогне нашите съотечественици в Будапеща. „България може да ви е от полза с учебници, с преподаватели и като създаде условия за допълнително изучаване на българския език и култура", допълни в речта си Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подчерта, че по време на предстоящото след броени месеци българско председателство на Съвета на ЕС ще бъдат поставени въпроси и теми от взаимен интерес. „Аз съм убедена, че в лицето на нашите унгарски партньори и приятели ние винаги ще имаме съюзници по всички актуални теми от европейския дневен ред и за общото ни бъдеще", заяви още вицепрезидентът Йотова.

Отец Атанасий от българската църква „Св. Св. Кирил и Методий" в Будапеща в съслужение с протосингела на Софийска епархия отец Ангел извършиха освещаване на плочата.

На събитието в столичния храм присъстваха заместник министър-председателят по икономическа и демографска политика Валери Симеонов, официална унгарска делегация, ръководена от Миклош Шолтес, държавен секретар по църковните, малцинствените и гражданско-социалните въпроси към Министерството на човешките ресурси, Шандор Фазекаш - министър на земеделието на Унгария, Симеон Варга, застъпник на българската общност в Народното събрание, д-р Данчо Мусев – председател на българската общност в Унгария, десетки граждани.

По-рано през седмицата вицепрезидентът осъществи работно посещение в Будапеща, което беше по покана на българската общност там. По време на визитата си Илияна Йотова беше приета на срещи от редица представители на унгарските институции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай