Йотова от Албания: До шест месеца ще има механизъм за прилагането на албанския Закон за малцинствата

Йотова от Албания: До шест месеца ще има механизъм за прилагането на албанския Закон за малцинствата | StandartNews.com

„За нас България е исторически приятелска страна, а това приятелство е доказано във всички времена. Естествено ние сме много щастливи, че именно България през следващата година ще поеме председателството на Съвета на ЕС", каза пред „Труд" президентът на Република Албания Илир Мета по време на официалното посещение на българския вицепрезидент Илияна Йотова в Тирана.

Според него председателството на България е от изключителна важност за Балканите. Мета обясни, че като член на ЕС от години и като страна, която познава проблематиката в балканските страни, България би спомогнала много за напредъка на Балканите.

„Това е закон, който показва, че Албания е една толерантна и открита страна, работеща за равноправието на всички свои граждани", коментира Мета по повод приемането на закона за защита на малцинствата в страната.

Министър-председателят на Албания Еди Рама посочи закона като важен момент за двустранните отношения между България и Албания. „Искам да благодаря на вицепрезидента на България, че донесе толкова много светлина в един дъждовен ден в Тирана", сподели Рама след срещата си с Йотова.

Пред министър-председателя Йотова постави въпроса за раздвижването на процеса за създаване на културни центрова, за които припомняме, че споразумение между двете страни е подписано от няколко години. „Това е естественото място, където нашата общност и дружества ще могат да учат децата на история, български традиции, да бъдат организирани фолклорни фестивали, както и да има обмяна между деца от България и такива с български произход в Албания.

„След трите проведени срещи от най-високо ниво аз получих уверение, че това не е само един закон за защита на малцинствата. В следващите 6 месеца ще бъде разработен механизъм на база неговото прилагане така, че в максимална степен да бъдат защитени всички права на малцинствата", коментира пред „Труд" вицепрезидентът на България Илияна Йотова. Тя обясни, че законът дава начало на един дълъг процес, но най-хубавото в ситуацията е, че от страна на институциите в Албания има желание и гаранция за съвместна работа.

„За мен беше много важно да получа гаранция за това, че ще се изучава български език на местата където има достатъчен брой деца, с по-компактно население от български произход. Ще се разработват механизми за включването на българският език в средното училище, а не съботно-неделните училища, за да се затвори веригата", допълни Йотова.

„Смятам, че в днешните визити постигнахме максимума за това, за което дойдохме", завърши вицепрезидентът на България.

По-късно днес предстои среща между Йотова и българските общности в Албания.

„Тяхната работа е много важна. Те трябва да бъдат достатъчно активни, защото всички албански власти потвърдиха, че биха искали представители на нашата общност да вземат участие в изработването на тези нормативни документи с препоръки и мнения, за да бъдат защитени максимално техните права. Законът, приет в Албания само преди месец, предполага създаването на национален комитет на малцинствата, където ще бъдат представени всички признати национални малцинства, включително вече и българското. От нас зависи там да отиде човек, който да бъде на достатъчно високо ниво и амбициозен, за да може да се бори за интересите на тези хора", обясни Йотова. Тя беше категорична, че от голяма важност е българското министерство на образованието да заеме своята активна позиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай