Йордан Цонев: Войната между институциите не е полезна, ние страна не вземаме! (ОБНОВЕНА)

Йордан Цонев: Войната между институциите не е полезна, ние страна не вземаме! (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Войната между институциите не е полезна. В това бе категоричен депутатът от ДПС Йордан Цонев в ефира на Нова телевизия. Не война, напрежение между президента и лидера на парламентарната група на ГЕРБ не е полезно, добави той. И каза, че ДПС страна не взема.

Нашето настояване е отношението между президентската институция и управляващото мнозинство да влязат в руслото на нормалните междуинституционални отношения, добави той.

Цонев коментира така острите реплики, които за пореден път си размениха президента Румен Радев и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. След заседанието на КСНС Цветанов каза, че Радев иска да извади България от ЕС и НАТО. Вчера пък президентът заяви, че се води война срещу държавността.

"Не президента, а коалиционният партньор на ГЕРБ прави заявка за курса на страната. Това е националистическата коалиция, наречена "Обединени патриоти", заяви Цонев по повод на посещението на лидера на "Атака" Волен Сидеров в Крим.

"Изявленията от Крим са ясна заявка за смяна на пътя", бе категоричен Йордан Цонев. Според него конфликтът, който създал Цветанов на излизане от заседанието на КСНС имал за цел да пусне димна завеса за истинския конфликт. "А истинският конфликт е накъде води България ГЕРБ с тази коалиция. Защото Сидеров беше пределно ясен. Сидеров не може да бъде обвинен в непоследователност. Още когато Борисов реши да направи коалиция с националистите", посочи Цонев. И изтъкна, че тази коалиция не е била предупределена от избора на българския народ.

А по повод на разграничението от действията на Сидеров в Крим от страна на ГЕРБ, Йордан Цонев отсече: "Това разграничение може да стане само по един начин - като махнеш този коалиционен партньор. Не на думи!"

Решенията и действията на правителството зависят от партньор, който заема позиция, различна от тази на ЕС и НАТО, продължи Цонев. "Позицията на ЕС и НАТО е, че Крим е анексиран и затова има санкции, и затова има напрежение. Отива там коалиционният партньор на ГЕРБ, при това председателят на парламентарната му група, заедно със зам.-председател на парламента и от името на държавата произнасят тези слова! И сега ГЕРБ искат да се разграничат", каза още Йордан Цонев.

"Тази шизофрения в политиката няма как да продължи. Защото нашите натовски партньори питат. ГЕРБ държи отговор на партньорите ни от НАТО накъде водят България с този коалиционен партньор. Държат отговор и на българския народ", твърди депутатът от ДПС.

"Гражданите за европейско развитие на България - ГЕРБ са в коалиция с гражданите за евразийско развитие - т.нар. Обединени патриоти. Тази шизофрения е необяснима!", бе неговият извод.

На ГЕРБ е отговорността за управление на страната с този коалиционен партньор. Те имаха и други възможности, например, да управляват с правителство на малцинството, посочи той. Според него националната ни сигурност не зависи от това колко самолети ще купим, а дали ще бъдем лоялен и предвидим партньор на НАТО.

"Ние първи заявихме, че трябва да влезем в НАТО. Да познавате партия, която е по-предвидим и последователен привърженик на НАТО", добави риторично Цонев.

Той коментира и последния доклад на неправителствената организация „Репортери без граници". В него е записано, че България е на 111-о място по свобода на пресата в света, продължава да пада в индекса и е на най-ниската позиция в сравнение с другите страни-членки на ЕС.

„Аз, като политик, казвам, че имам свобода на словото. Ходя във всички медии и никой не ме е ограничил да изказвам мнението си", категоричен бе Цонев. Той допълни, че „клепането на България трябва да е с граници".

Политикът коментира и темата с показния арест на кметицата на „Младост" Десислава Иванчева. Цонев призова да се даде време на новата структура КОНПИ, за да се види как тя върши работата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай