21:55 ч.

01.04.18

6 мин.

0

16

0
Ястреби към Русия не летят у нас

В петък България обяви, че няма да гони руски дипломати заради случая с отровения бивш руски шпионин Сергей Скрипал. Това, което забелязваме в последните няколко години в българската външна политика, е избягването на всякакви противоречия с основните геополитически субекти. Т.е. поддържане на отлични отношения с нашите евроатлантически партньори, което, разбира се, е основната ни външнополитическа линия, но също така и стремеж да нямаме конфликти с най-влиятелните геополитически играчи на Балканите – Турция и Русия.


Срещата ЕС-Турция във Варна беше именно плод на тази външна политика. Въпреки много ниската точка на отношенията между Европа и Анкара, премиерът Бойко Борисов успя да запази много добри отношения с президента Реджеп Ердоган. И това в крайна сметка доведе до срещата във Варна. Това, което виждаме в случая с Русия, е подобно. Борисов в нито един момент, откакто е министър-председател, не си позволи остър тон срещу Русия. Нещо повече, дори поддържаше контакт с руския президент и по време на най-тежката криза около анексирането на Крим. Сега, при скандала „Скрипал", на Европейския съвет Борисов дори изрази скептицизъм по случая, търсейки начин да не влиза в конфликт с Москва. Нещо повече, България не се нареди в отбора на страните, които експулсираха руски дипломати, а зае една много по-балансирана позиция. Тя извика посланика си в Русия Бойко Коцев на консултации.


Важно е да се отбележи, че в тази ситуация България


не е изправена пред избор ЕС или Русия


Този избор е направен от страната ни преди десетилетия, когато кандидатствахме за член на съюза. Така че такъв тип дилема не съществува. Въпросът е, че България е особена държава – нейното общество питае положително отношение към Русия. Това е доказвано многократно чрез емпирични изследвания, в това число и на изследователски център „Тренд". Няма никакво съмнение, че за това има исторически, културни, религиозни причини, както и близостта между двата народа. Така че едва ли някой е изненадан от русофилските настроения у нас. В България който обяви ястребска позиция срещу Москва, неминуемо ще претърпи имиджова щета. Защото емоционалната връзка на много от хората с Русия е силна. От друга страна, България е една от най-зависимите в икономическо отношение държави от Русия. Ще дам пример с енергетиката – практически 100 процента от газа, който използваме, е руски. България по-трудно от други държави, които нямат такива зависимости и такива обществени настроения спрямо Русия, може да заема ястребски позиции към Москва. В този смисъл решението на Борисов е изключително точно и правилно – че зае по-балансирана позиция по случая „Скрипал".


Във вътрешнополитически план случаят „Скрипал"


не е поводът, който силно да дели управляващите


И ГЕРБ, и Обединени патриоти практически нямат съществени разлики в позициите. Що се отнася до мнението на Цветан Цветанов, трябва да се отбележи, че той не е заемал друга позиция. Той казва, че трябва да бъдем солидарни с Великобритания, но не е заемал позиция, че трябва да експулсираме руски дипломати. Много пъти се е говорело за конфликт между Борисов и Цветанов, но винаги се е оказвало, че няма преки последствия. Не мисля, че и сега може да се говори за някакъв конфликт в управляващата партия. Нещо повече, тази позиция на българското правителство скрепи отношенията между ГЕРБ и Обединени патриоти, защото там имаше напрежение.
От друга страна, БСП е поставена в ситуация, в която няма как да не подкрепи решението на правителството. БСП по принцип заема позиции, които са благоразположени към Москва. При нейния електорат русофилските настроения са почти доминанта. В този смисъл, ако в този случай БСП и Корнелия Нинова са сляпа опозиция и критикуват решението на правителството да не експулсираме руски дипломати, ще си направят електорално харикири.


Завчера стана известно изказване на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, че Русия е фактор, с който трябва да се съобразяваме, че Европа търси своето място и че светът не отива на добре. Тук трябва да кажа, че това, което наблюдаваме от десетилетие насам, е много ясен преход от еднополюсен свят, създаден след края на Студената война и в който Америка имаше доминантна роля, към многополюсен свят, в който има съществени фактори като Китай, САЩ, Русия. Лошата новина е, че Европа не може да намери своето място като самостоятелен субект на международната сцена. Тя по-скоро остава икономически гигант, но политическо джудже. Проблемите са свързани най-вече с това, че съюзът се състои от 28 национални държави, които имат различни интереси.


Че светът не върви на добре, мисля, че това е очевидно за всички ни. В този момент се намираме в най-ниската точка на отношенията между Запада и Русия. Според някои международни анализатори това е най-ниската точка от Кубинската криза насам. След украинската криза през 2014 г. сме в непрекъснат процес на задълбочаване на този конфликт между Запада и Русия. Ако това продължи, несъмнено ще се окажем пред ситуация на военен конфликт. Не разбирам защо хората не си дават сметка, че войната е близо. Ако не се подобрят отношенията между западния свят и Москва, ще изгубим контрол над ситуацията. Европа не е преживявала отдавна война, но не бива да смята, че тя е невъзможна. А цялата концепция на външната политика на руския президент Владимир Путин се основава на показване на сила. Ако той покаже слабост в някакъв момент, това би бил политическият фалит на този режим. Именно заради това аз не виждам как Русия ще направи стъпка назад в тази ситуация.
Мнозина смятат, че България може да е посредник между ЕС и страни като Русия и Турция. В случая термина „посредник" не е много добър, защото ние не сме трета страна, а сме член на Евросъюза.


Това, което видяхме от срещата във Варна с Ердоган, е, че един национален лидер като Бойко Борисов беше останал в много добри отношения с турския президент, а в момента България председателства ЕС. Това позволи Борисов да изграе роля по-скоро на свръзка между Ердоган и европейските лидери. Това е политически капитал, който премиерът набра в последните няколко години, благодарение на това, че запази отношенията си на високо ниво с Ердоган. До голяма степен мотивът да го направи е, че на своя територия турският президент логистично контролира между 2,5 и 3 милиона бежанци. Нали си представяте какво би станало, ако България е в ниска точка на отношения с Турция? Спомняте си лятото на 2015 г., когато един милион бежанци влязоха на територията на ЕС. Тогава почнахме да говорим дали съюзът не е приключил като проект. Представете си това умножено по две или три и каква катастрофа би предизвикало. Няма съмнение, че голяма част от намиращите се в Турция бежанци искат да отидат в Западна Европа. А немалка част от тези хора ще минат през България. Ако това се случи, тук камък върху камък няма да остане, а Динко от Ямбол ще ни се струва като някакво послушно момче.


В настоящата криза с Русия, по-вероятно е Австрия да изиграе ролята на канал за комуникация с Москва. Австрия не е член на НАТО, неутрална страна е, а България е член на Северноатлантическия алианс. Борисов изигра успешно своята роля, когато ставаше дума за Турция, но там се касаеше за отношения ЕС-Турция. А сега става дума за отношения между Русия и целия Запад. Това е много по-тежка ситуация и страна-членка на НАТО много по-трудно може да изиграе посредническа роля в това отношение.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 11:48 · 03.04.2018
NEUTRALITET PUTIOVCI NEUTRALITET NABIITE SI GO V GLAVITE INAK STE 3 MILIONA I S EDNA BOMBARDIROVKA VI NQMA TYPACI
Потребител · 22:43 · 03.04.2018
@Потребител ДА ДА ДА
ambros · 18:11 · 02.04.2018
В България е прието малодушието и унизителното лазене пред Русия да минава за "балансирана" политика. Страната ни се самоосъжда на изолация от партньорите ни в НАТО и ЕС. Политическият слугинаж пред Путин ни нарежда сред проруската периферия на ЕС, на която не може да се има доверие и която няма да бъде пълноценно интегрирана в европейските структури. А руснаците разбират само от езика на силата - с тях не може да се разговаря като с нормални хора.
Потребител · 22:44 · 03.04.2018
@ambros ПРОСТАК
Потребител · 14:28 · 02.04.2018
TEZ PROBLEMI NA RUSIQ DETO SI GI OPISAL SA EDNA BYLXA PRED PROBLEMITE NA USA I ANGLIQ AKO VZEMA DA GI PISCHA OTIDOXA 5 LISTA TUK
Потребител · 14:26 · 02.04.2018
LETQT DVA TRI KERKENEZA CVYKI PLEVNQTA I PASI NO SKRO SCHTE GI PRETREPEM S PRASCHKI I KAMYNI
Потребител · 09:20 · 02.04.2018
Основата е в "Видяла жабата, че подковават вола и тя дигнала крар"!
Потребител · 09:18 · 02.04.2018
Винаги съм се питал, зщо при толко много умници, сме на този-нашият си хал, а отговорът за мен е в това, че сме много незначителни за каквото и да се сетите. Да вземем поука от народната мъдрост: "Всяка жаба да си знае гьола".
Потребител · 07:46 · 02.04.2018
Get Ready, Russia: The Navy Wants to Build 3 Nuclear Attack Submarines Per Year
Потребител · 06:54 · 02.04.2018
Проблемът не е, че "запада" мрази Русия и иска война. Нито НАТО, нито Китай или който и да било няма да посмее да ги нападне. Русия, по-точно Путин, има нужда от външни врагове за да отклонява вниманието от вътрешните проблеми. Хубаво би било да можехме да си живееме мирно и кротко като цивилизовани народи. За съжаление Русия (Путин) се държи като слон в магазин за порцелан. Приятелски народ или не, само НАТО ни спасява от големият брат. Украина е с още по-близка история - видяхме какво им се случи.
Потребител · 07:29 · 02.04.2018
@Потребител Русия война не търси, но на Американската Военнопромишлена Индустрия винаги и трябва враг за да може държавата да закупува оръжие, както и другите държави които са във война , не напразно само за 2016 само прадажбата на амуниций донася 6 милярада долара на тези Американски компании, без други покупки на оръжия и самолети.А си имат и вестници които създават страхова психоза и улесняват техните интереси,но собствениците и семействата им няма да ги видиш като войници в Афганистан.
Потребител · 18:49 · 02.04.2018
@Потребител Все едно чета вестник Работническо Дело от 70-те години.
Потребител · 01:50 · 03.04.2018
@Потребител За съжаление Работническо дело сега се казва Нюзуик.Ню Йорк Таймс,АБЦ,СНН.-Единия вълк си смени начина на действие но другия не е сменил нищо.
Потребител · 00:25 · 02.04.2018
Четиво за всички Български фоби,които мразят и себес и когато се погледнат в огледалото сутринта.Борисов е прав този случай на Скрипал.Прочети статията отдолу.
https://www.salon.com/2018/04/01/the-skripal-snafu-whose-interests-are-served-by-confrontation-with-russia/
Потребител · 22:31 · 01.04.2018
Вие решаваайте своите си проблеми, оставете Англия да решава нейните си, не да ви дръжи на верига като насъскани кучета да нападате този който не се харесва на Англия.Никоя от страните около България няма да се кави на кораб и отплава по далече от Турция или Русия, и след война те пак ще са там в една или друга форма.Полза има когато се развива търговията,културата и добрите отношения с тях .
Потребител · 22:22 · 01.04.2018
Odobryavam .
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент