Военен експерт подкрепи Борисов за превъоръжаването

Сухопътните сили са приоритетни, твърди Йордан Божилов

Военен експерт подкрепи Борисов за превъоръжаването | StandartNews.com

Техниката за сухопътни войски трябва да е приоритет за България, обяви военният експерт Йордан Божилов в "Европа сутрин".

Във вторник президентът свиква Консултативен съвет по национална сигурност, на който една от темите ще бъде какви да бъдат приоритетите при закупуването на техника за армията. И докато президентът Радев настоява да се закупи нови военни самолети, то премиерът Борисов е на мнение, че средства трябва да се насочат за сухопътните войски.

Според експертът Йордан Божилов с оглед на това, че България е и външна граница на ЕС вариантът на премиера е по-логичен. "От трите основни модернизационни проекта, които са принципно одобрени - за бойна машина на пехотата, за ВВС нов самолет, за строителство на кораби, едновременно те не могат да стартират, просто няма средства, обясни той. - От гледна точка на новата среда за сигурност трябва да се прецени кой е приоритетния проект, от кой проект ние ще започнем да подобряваме способностите на армията."

"От гледна точка на това, че България е външна граница, от гледна точна на това, че България потенциално е заплашена от бежански вълни, от гледна точка на това, че тероризмът не познава граници аз мисля, че трябва да се съсредоточим върху средствата, които най-добре ще ни дадат възможност за охрана на сухопътната граница преди всичко. Това са сухопътните войски, които трябва да действат с полицията. Ние вече виждаме, че те се разполагат на границата, взаимодействат си с полицията, и нещо много важно, което ми се струва трябва да отбележим - секторът за сигурност трябва да спре да бъде парцелиран на вътрешна сигурност и външна сигурност. Ние трябва да изградим един общ интегриран сектор за сигурността", каза още Божилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай