ВМРО проведе Комитски събор в русенско

ВМРО проведе Комитски събор в русенско | StandartNews.com

По инициатива на ВМРО днес се състоя Вторият комитски събор с подкрепата на НЧ „Тома Кърджиев" - село Червена вода и НЧ „Гоце Делчев" - Русе. Специални гости на събитието бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, евродепутатът от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, областният управител на област Русе Галин Григоров, народните представители от ПГ на Обединени патриоти и зам.-председатели на ВМРО - БНД Искрен Веселинов и Милен Михов.

В църквата „Св. Архангел Михаил" се извърши освещаване на знамето на Червеноводската чета. След края на службата присъстващите положиха цветя и венци пред паметника на Тома Кърджиев и участниците в четата.

След това Красимир Каракачанов откри официално Втория комитски събор. В него участват повече от 30 самодейни колектива, около 100 чети от цялата страна, множество индивидуални участници.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов приветства присъстващите с думите: „Ние сме един от най-старите народи на Балканите и имаме своя дълг да пазим традициите и порядките на нашите предци. Българската памет е това, което ни е съхранило през вековете. Дори през онези тъмни столетия на Османско иго. Но ето ни тук и сега. Наш дълг е да продължим традициите!". Воеводата допълни още, че уникалността на българския фолклор трябва да се предава през поколенията.

Заместник-председателят на партията и представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки заяви, че трябва да се пази читалищната дейност. „Тя предава от поколение на поколение нашият бит и култура. Това, което виждаме днес е показателно, че родолюбието и патриотизмът в сърцата на българите са живи", каза още зам.-председателят на ВМРО.

Той отново обърна внимание и на своята инициатива като евродепутат да бъде създаден български Институт „Св. св. Кирил и Методий", в който нашите сънародници зад граница да изучават българския език и култура.

Това е едно най-мащабните събития в Русе и региона за последните години. То има за цел да накара хората да научат традициите и да изучават историята на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай