Властта солидарна с трагедията в Мюнхен (ОБЗОР)

Властта солидарна с трагедията в Мюнхен (ОБЗОР) | StandartNews.com

Лош пророк съм, нищо добро няма да се случи, повтори тезата си премиерът

Властта обяви солидарността си към Германия след кървавия петък в Мюнхен, в който при безразборна стрелба 17-годишен иранец уби девет души. "Българската държава е солидарна с народа и правителството на нашия най-близък съюзник и приятел - Германия. Изразяваме съболезнования за дадените жертви на този терористичен акт, който ни потресе и възмути", написа премиерът Бойко Борисов в съболезнователни телеграми до канцлера Ангела Меркел и министър-председателя на провинция Бавария Хорст Зеехофер. В тях Борисов уверява, че страната ни следи с тревога ситуацията в Мюнхен и "потвърждава решимостта си в общите усилия в борбата с тероризма".

"За съжаление лош пророк съм и нищо добро няма да се случи", обяви и пред журналисти вчера премиерът. В деня на нападението Борисов предупреди в интервю за Нова тв, че "хороскопът на света е лош". "Дали са организирани, или са отключили в някой лабилен различни чувства и състояние - фактите са факти, жертвите са жертви, ранените са ранени. Страхът и напрежението в европейските държави расте", коментира още той трагедията. И разкри, че в лицата на лидери на европейски държави вижда - "какво напрежение, каква решетелност, какъв яд, и безкомпромисност". Още час след безразборната стрелба в петък премиерът обяви в профила си в социалната мрежа, че е разговарял с генералния консул на България в Мюнхен Антоанета Байчева. Тя го е уверила, че поддържа връзка с официалните власти и няма данни за пострадали български граждани при инцидентите. Борисов сподели и спешен телефон, на който нашите сънародници в окървавения град могат да потърсят помощ или дадат информация. Така реагира и външният министър Даниел Митов, който успокои, че дипломатическите ни представителства следят ситуацията.

"Изразявам своите най-искрени съболезнования на близките на загиналите и желая бързо възстановяване на ранените. България остава солидарна с народа и правителството на Федерална република Германия", написа по-късно Митов. И обяви, че по официални данни от баварската полиция няма загинали или пострадали български граждани при атаката. За единност в общата европейска солидарност, призова след трагедията и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. В съболезнователни адреси до германските власти тя "остро осъди бруталния акт и го определи като недопустимо насилие срещу невинни граждани". "Този варварски акт е тежко посегателство срещу свободата и ценностите на демокрацията и толерантността. В този момент повече от всякога трябва да бъдем единни в нашата обща европейска солидарност. Трябва да бъдем още по-безкомпромисни към предизвикателствата на днешния ден", написа още Цачева.

Плевнелиев призова за единни усилия срещу терора

За единни и решителни усилия срещу терора, призова президентът Росен Плевнелиев. Той изпрати съболезнователно писмо до германския си колега Йоахим Гаук, в което осъди безразборната стрелба отнела живота на девет души в Мюнхен. "Убеден съм, че само с единни и решителни усилия можем да преодолеем страха и да се справим със заплахите, насочени към фундаментите на нашите европейски общества - демокрацията, мира, върховенството на закона и човешките права", написа държавният глава. И добави - "с дълбока тъга и възмущение посрещнах новината за стрелбата в Мюнхен, при която бяха убити невинни граждани и много бяха ранени. Този варварски акт на насилие в сърцето на Бавария е потресаващо посегателство срещу ценностите, които изповядваме и има за цел да всели страх и да промени нашия начин на живот".

Цели се всяване на страх
Корнелия Нинова, лидер на "БСП Лява България"

Поднасям най-дълбоки съболезнования на семействата и близките на загиналите в Мюнхен. Този варварски акт, незачитащ човешкия живот, има една цел - да всее страх и да убие вярата в най-изконните ценности на съвременния свят - свободата и солидарността. Страхът не може да бъде решение, трябва да бъдем заедно и да се противопоставим на тероризма.

Посегателство срещу европейските устои
Народен съюз

Изразяваме нашето дълбоко възмущение от терористичните атаки в сърцето на Германия. Това е посегателство не само срещу немския народ, но и срещу устоите на Европейската култура и цивилизация.Това са тежки изпитания за всички нас и заедно трябва да спрем тези безумия.

В мислите си сме с немския народ
Йорданка Фандъкова, кмет на София

Тази крайна омраза и убийство на невинни хора са насочени срещу начина на живот на европейските граждани и срещу ценностите, на които се градят нашите демокрации. В мислите и молитвите ни сме заедно с гражданите на Мюнхен и немския народ, от който получаваме подкрепа и приятелство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай