Властта помпа рейтинг с физкултура

Властта помпа рейтинг с физкултура | StandartNews.com

Коремното възлизане на президента Румен Радев пред командосите в Пловдив възпламени социалните мрежи. Възторжените коментари за физическата форма на държавния глава, който се врътна на лоста без дори да разкопчае сакото на костюма си преобладаваха. Особено възхитени бяха дамите, които явно ще доминират като електорат на една бъдеща президентска партия, ако тя се появи на хоризонта. Не бяха малко и ироничните и хапливи реплики, че след конското от руския патриарх, Радев е намерил начин да понапомпа накърненото самочувствие. Така или иначе не всеки ден може да се види как 54-годишен мъж прави на висилката упражнение, което

е непосилно за 90 на сто от днешните младежи

Бащите и дядовците им помнят, че в казармата много новобранци спяха под лоста, докато преборят пустото коремно. Най-голям препъникамък да се превъртиш са излишните килограми. Те пък най-лесно се лепят, когато човек влезе в политиката и зачести с трапезите и наздравиците. Затова и поканата на лидера на "Глас Народен" Светльо Витков, който се врътна след Радев и пусна клип, към военния министър Красимир Каракачанов да се качи на лоста си е голямо предизвикателство. Все пак от сегашния кабинет на пръв поглед шанс да направят поне едно коремно имат най-много двама-трима. Сред тях обаче едва ли е премиерът Бойко Борисов, който дълго време обираше лаврите като спортяга №1 в родната политика. Лидерът на ГЕРБ редовно вдига купи по тенис, беше на път да влезе в Гинес като най-възрастния картотекиран професионален футболист в тима на "Витоша"
(прочул се повече като "Бистришките тигри"), където премиерът ниже голове с фаталния №13.

А и на снимките от Банкя щангата се появява като фон по-често от магнолията. За черния пояс от каратето и другите младежки подвизи на Борисов пък се знае и написа много.

И докато премиерът се вихри в най-популярните спортове, Румен Радев изненадващо избра гимнастиката. Но пък блесна с ефектно изпълнение, което със сигурност ще сложи някой процент отгоре върху и без това високия му рейтинг. Заради Радев от вторник в дежурните политически лафове влезе и въпросът: "Ти коремното можеш ли го ?".

Така сегашният президент вече е с едни гърди и пред своя предшественик Георги Първанов, който преди 12 години също се хвана за лоста във все още съществуващата танкова бригада в Сливен, но направи само набиране.

Майтапчии в нета изправят Радев даже и срещу самия Владимир Путин,

човекът, който никой няма право да побеждава

Във фейсбук върви комична снимка на руския президент, който е на преглед при лекар. Руският държавен глава е гол до кръста и се държи за рамото. Към снимката роден зевзек е добавил закачлив текст: „Еми, гледах как Радев го прави и после нещо щракна ей тука". Кадърът се появи броени преди президентските избори в Русия на 18 март и най-запалените русофили вече го приемат като провокация срещу властелина на Кремъл. Засега обаче Волен Сидеров не се е обадил по въпроса.

Всъщност Путин ги може най-добре номерата със спортните подвизи. Периодично той се появява на татамито като умел джудист, който тръшка съперници, вкарва шайби като хокейната звезда Овечкин, кара ски и язди гол до кръста кон. Наскоро Дойче веле дори анализира, че сегашната кампания на Владимир Владимирович е насочена основно към застаряващите рускини, които и без това са с 10 милиона повече от мъжете. А Путин винаги е кукуряк, а мускулите му играят като зърната на Дуейн Джонсън - Скалата в най-добрите му години на кечист.
Моделът "със спорт към по-висок рейтинг" отдавна е популярен сред родните политици. Примерите са много. Дори и Корнелия Нинова яхна кон на миналия Тодоровден, повеждайки БСП към изборите като една червена Райна княгиня.

Евроизборите и местният вот догодина също ще предизвикат спортни подвизи.

Румен Радев вдигна летвата с коремното, но със сигурност ще има опити за още по-ефектни изпълнения. За радост на публиката, която забравя за политиката, докато се диви на мускулите на властта.

* * * * * * *

Тръмп разпуска с голф,

Трюдо смая с йога

Световните лидери често попадат в обективите, демонстрирайки добра спортна форма. Безспорно, на първите места, ако бъде създадена такава класация, ще застане руският президент Владимир Путин. 65-годишният държавен глава на Русия е майстор на спорта по джудо и самбо. През септември 2006 г. стана почетен президент на Европейския съюз по джудо, а през 2010 г. получи диплом "Доктор в областта на джудото" от южнокорейски университет. През 2013 година получи почетен девети дан по таекуондо, а година по-късно - осми дан по карате. Миналата година влезе в новините, обещавайки да даде теоретичен урок по джудо на унгарския премиер Виктор Орбан, докато присъстваше на откриването на световното първенство по джудо в Будапеща.

Американският президент Доналд Тръмп не може да се похвали със спортни постижения, дори и в младежките си години. Макар по ръст и килограми да е близо до американския футбол, той е почитател на голфа. Проучване от края на миналата година показа, че 25% от времето през първата си година в Белия дом, Тръмп е прекарал, целейки дупките.

Неговият предшественик Барак Обама също е почитател на голфа, както и на баскетбола.

Британското кралско семейство е известно с любовта си към полото, а пък настоящият външен министър Борис Джонсън е истински почитател на колелото. Докато беше кмет на Лондон, той често ходеше на работа с велосипед. През зимата германският канцлер Ангела Меркел редовно практикува ски бягане. Френският президент Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит от своя страна бяха щракнати да карат колела.

Истински спортсмен е и канадският премиер Джъстин Трюдо. Той е любител боксьор, карал е сноуборд като по-млад, сега редовно тича и.... практикува йога. Негова снимка с демонстрация на една от йога позите се превърна в истински хит. Трюдо, известен и със страстта си към необичайните десени на чорапите, които носи, също така кара каяк. Миналата година влезе в новините, тъй като разцелува булка, докато караше каяк край Сидни. Към него се приближили младоженците Мишел и Хайнър Грюцнер, чието сватбено тържество било съвсем наблизо. Двамата позираха за селфи с канадския премиер. Трюдо дори целуна булката, и то два пъти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай