Властта отново отложи Коалиционния съвет

Властта отново отложи Коалиционния съвет | StandartNews.com

И днес няма да се събира Коалиционният съвет, съобщи вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по Нова телевизия. По думите му няма друга причина за отлагането му, освен ангажиментите на част от лидерите.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов пътува. В провинцията е и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Самият Каракачанов също имал ангажимент сутринта като министър на отбраната и вероятно визира отбелязването на Празника на авиацията и Военновъздушните сили пред Паметника на летеца до парламента от 10.00 часа, на което ще присъства президентът.

Това е второ отлагане на регулярната среща на коалиционните партньори, след като миналия понеделник събирането пак се отложи. На този съвет лидерът на "Атака" се готви да иска оставки в МВР и да настоява партията му да получи поста на главния секретар във вътрешното ведомство.

По повод намерението на Волен Сидеров да участва заедно с Николай Бареков и консерваторите в битката за евродепутат, Каракачанов заяви, че преди две седмици в Обединени патриоти обсъдили темата как ще се явят на предстоящите избори за европарламент догодина. "На тази среща се изрази това желание - ние смятаме, че ОП трябва да издигне общи кандидатури. Оттук-нататък всяка партия е в правото си да взема решения, но не смятам, че представлява развод. Няма връзка едното с другото", не се притеснява Каракачанов. Той уточни, че няколко дни преди участието на Сидеров във форума на консерваторите "с един депутат от консерваторите", лидерът на ПГ на ОП и на "Атака" го е информирал, че ще присъства.

"Спекулация отвсякъде" нарече Каракачанов слуха за бившия съратник на Сидеров в "Атака" - Светлозар Лазаров, и евентуалното му назначение на поста главен секретар на МВР. Обсъждат се няколко имена, но той не е сред тях, натърти вицепремиерът.

Той е против партията на Сидеров да настоява да получи мястото за главен секретар на МВР. "Мотивите за назначаването на главен секретар не могат да бъдат политически и аз не бих подкрепил подобно нещо", отсече лидерът на ВМРО.

Каракачанов защити и вътрешния министър Младен Маринов от атаките на Волен Сидеров.

Няма основание да си подава оставката заради пътно произшествие, свърши си чудесно работата по убийството в Русе, е оценката на вицепремиера с ресор сигурност. Каракачанов отново се обяви за връщане на смъртната присъда с ясното съзнание, че това няма как да се случи. По думите му обаче такива, като убиеца на Виктория Маринова, няма да се поправят дори и след 20 години в затвора. Той дори заяви, че това не са нормални хора, а психопати, като спести всички ужасяващи подробности около убийството, с които бил запознат, но не са били оповестени.

По темата за покупката на нови изтребители Каракачанов каза, че експертната комисия е трябвало да приключи работа на 19 октомври, но срокът за работата й ще бъде удължен с 10 дни.

Имаме 4 самолети, една от офертите е много финансово изгодна, но трябва да изчислим всичко - цената, спрямо бюджета, доставката на самолети, необходимите средства за поддръжка минимум за 30 г., мотивира се министърът на отбраната.

В такива случаи винаги възниквали въпроси, които трябвало да бъдат зададени писмено на участниците в конкурса, което изисквало време.

С десетина дена максимум ще забави комисията и в края на краищата летците, заради които ги купуваме и ще летят на тях, и те трябва да имат думата", коментира вицепремиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай