Вицепрезидентът:Само една държава не може да пребори тероризма

Вицепрезидентът:Само една държава не може да пребори тероризма | StandartNews.com

Борбата с тероризма не може да се води само от една държава, нито една държава не е застрахована. Чуждият опит в областта на сигурността е изключително важен за нас.

Това заяви вицепрезидентъ Илияна Йотова, която участва в Международен семинар по контратероризъм във Варна.

В зала "Проф. Владимир Иванов" на УМБАЛ „Света Марина" във Варна днес ще се проведат лекции, практически решения и демонстративни материали, посветени на конвенционалните, неконвенционалните и медицинските аспекти на тероризма. Поканените лектори са представители на водещи антитерористични институции в Израел, посолството на Израел в България, посолството на България в Израел, както и признати специалисти от страни членки на НАТО, Русия и Сърбия.

Красимир Методиев, почетен консул на Израел в България заяви, че е проведен много задълбочен разговор – анализ за това какво е положението у нас и какво би следвало да се направи. Той подчерта, че имат пълна подкрепа на министерства, а това, че ще участва и вецепрезидентът Илияна Йотова е доказателство, че на проблема се обръща сериозно внимание. „Ние разширяваме сферите на информираност, тук ще има и областни управители и представители на местната власт и др. Предстои тази специалност да се изучава и в здравното заведение, в което се провежда семинара", каза Методиев.

Той каза, че има представа какво се прави в Израел в областта на контратероризма и опитът, който ни предават е от изключително важно значение.

Илияна Йотова подчерта, че специалността контратероризъм не само ще бъде полезно, а е задължително да се въведе като предмет за изучаване. Предизвикателствата, които стоят пред нас и в международен план показват, че борбата с тероризма не може да се води само от една държава. Тя одобри идеята на този семинар, защото вече за четвърти път подред събира много международни експерти. „Чуждият опит за нас е изключително навреме – нито една страна не е застрахована от тероризма. Освен това всички в Европа говорим, че координацията ни не е много добра, а вече и само координация не достига", каза тя. „Държавите трябва да инвестират в своите служби за сигурност", категорична е Йотова. Никога не ни е минавало през ума, че през 21 век главната тема ще бъде сигурност, но за съжаление условията са такива и трябва да бъдем адекватни, заяви вицепрезидентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай