Вицепрезидентът: Димитровград да презентира промишлената си зона в България /ОБНОВЕНА/

Вицепрезидентът: Димитровград да презентира промишлената си зона в България /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Моето присъствие от името на държавата е красноречиво свидетелство за това, че нашата политика спрямо българските малцинства ще продължи да бъде стабилна и последователна. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от опожаряването на Босилеград.

„Нашето присъствие в Босилеград е свидетелство, че паметта на невинните жертви е жива, на убитите в изпепеления Босилеград преди 100 години е жива", заяви тя. „Не съм от хората, които смятат, че някои страници от историята на народите трябва да бъдат забравени завинаги. Моето дълбоко убеждение винаги е било, че историята и тези страници трябва да се четат до последния ред", обясни Илияна Йотова.

Според нея само с четенето на страниците от историята могат да се премахнат съмненията между съседските народи, независимо за коя част от Европа става дума. „Само така можем да изговорим премълчаните неща, за да вървим напред", допълни тя. „Историята и страниците от Босилеград от преди 100 години са тежки, трудно се четат, но паметта на невинните жертви трябва да ни говори едно - когато познаваме собствената си история можем да говорим и за бъдеще", посочи вицепрезидентът.

„Бъдещето е в добросъседството, в общото европейско семейство, в което България вече е член от 10 години, а Сърбия започна своите преговори за членство в ЕС", каза още Илияна Йотова.

Тя взе отношение и към бъдещето на Сърбия.

„Поддържала съм всяка една страна към пътя за нейното членство, включително и Сърбия", обясни тя. - От 10 години България е достоен член на ЕС, стабилна държава в тази част на Европа, сигурната външна граница на ЕС", посочи Илияна Йотова. „Знаем много добре цената на това, което сме изживели през тези 10 години, знаем компромисите, които трябваше да направим", коментира тя.

„Днес Сърбия е в преговорен процес по две от най-важните глави - 23, която се отнася до съдебна реформа и основни права и 24 за правосъдие, сигурност и свобода", поясни вицепрезидентът. „Много внимателно следим напредъка на този преговорен процес, резолюциите, които се приемат в европейските институции, защото в тях се защитават правата на малцинствата", посочи Илияна Йотова.

„Изпълнението на тези критерии и влизането на Сърбия в ЕС ще допринесе още повече за добрите ни двустранни и съседски отношения", допълни тя. „Ще продължим да подкрепяме развитието на културните центрове в Босилеград и Димитровград, защото това са естествените средища на българщината", заяви вицепрезидентът.

"Потенциалът по отношение на трансграничните проекти, по-малките проекти и във възможностите за инвестиции между Сърбия и България съвсем не е изчерпан, обяви още Илияна Йотова по време на среща с общинското ръководство на Димитровград

"Научих, че тук ще бъде разкрита голяма промишлена зона, моето предложение беше проектът да се презентира и в страната ни. България, моята родина, е стабилната държава в тази част на ЕС, това го признават всички правителства в ЕС и не само го признават, но и разчитат на нас. На нас разчитат да бъдем сигурната външна граница на Европа. Само след няколко месеца името на страната ни ще се споменава много, България ще бъде председател на ЕС", посочи вицепрезидентът, цитирана от "Фокус"

 "Ще бъдем в основата на решаването на европейските политики. И Сърбия, и България са изправени пред една от най-тежките кризи - с миграцията. Добрите решения не са в стените, които изграждаме. Този, който е избягал от война, ще прескочи всяка стена", добави Йотова. Според нея страните на Балканите трябва да са по-солидарни и това ще ги направи по-силни.

"От вас зависи как ще бъде развита България, тази част на Европа и света", заяви Илияна Йотова. По думите й истинският път за развитие на младия човек минава през образованието. „Образованието е онзи спасителен пояс, за който всички трябва да се хванем и да знаем, че един млад човек трябва да има мотив, за да развива и да има кариера", каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай