Вицепремиерът Симеонов няма да подава оставка, БСП пак иска предсрочни избори

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Симеонов няма да подава оставка, БСП пак иска предсрочни избори | StandartNews.com

Валери Симеонов няма да подаде оставка. Това стана ясно след коалиционна среща на Обединените патриоти, на която присъстваха лидерите на ВМРО и на НФСБ - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, но не присъства третият партньор - лидерът на Атака Волен Сидеров.

По думите на Каракачанов, на срещата Симеонов е обяснил какво е имал предвид с думите към протестиращите майки и че не е имал намерение да ги обижда. Г-н Симеонов малко по внимателно трябва да подбира думите, с които се изразява, каза той.

Според Каракачанов оставката на един вицепремиер означава падане на правителството. Само представяйки си, че това означава БСП и ДПС да се върнат на власт, това не е решение, коментира той. "Ако изгоним НФСБ от управлението, какво очаква правителството? Трябва да разчитаме на Марешки. Това не е алтернатива. Едно такова нещо означава, че и ние си тръгваме", отбеляза Каракачанов. За мен по-важно е, че правителството си върши работата, посочи той.

Коалицията Обединени патриоти съществува на този етап, имайки сериозни проблеми в комуникацията, отбеляза Каракачанов. Симеонов допълни, че споразумението за коалицията не е нарушено, въпреки че има сериозни разминавания. Ние ще полагаме и занапред усилия да се събираме и да си решаваме проблемите, каза той.

Упрекът не е към децата, аз не съм звяр, много добре виждам какви са децата, заяви Симеонов по отношение изказването си към протестиращите майки. Той допълни, че смисълът на думите му не бил, че децата се преструват. Майките ги представят за болни, а ги държат на пек, на дъжд и на студ, за мен това не е нормално, отбеляза той. Симеонов каза, че не вижда причина да се извини за думите си. Според него исканията на протестиращите майки са били удовлетворени.

Каракачанов посочи, че протестът на майките от самото начало е бил политически експлоатиран.

Междувременно стана ясно, че БСП започва подготовка за предсрочни парламентарни избори. Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Според нея премиерът Бойко Борисов не може да овладее ситуацията в страната.

Социалистите са внесли искане в НС утре като първа точка в дневния ред да бъде изслушан вицепремиерът Валери Симеонов. Нинова напомни, че с Бойко Борисов са сериозни политически опоненти от години. Призна, че той е показал, че е човек, който може да овладее ситуацията и да се справя с кризи. Категорична е, че сега не е така.

„За първи път ми изглежда безсилен и безпомощен като премиер да реши проблема. Вчера го прехвърли на Каракачанов, онзи ден на Волен Сидеров, това не е нито лидерско, нито премиерско. Когато държавата ти е в такава криза, когато обществото е така настръхнало, зле изглежда да си безсилен и да показваш това безсилие, че не можеш да се справиш с тази ситуация. БСП оттук-нататък - стройна, бърза организация по подготовка за предсрочни избори", обясни Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай