Вътрешното ведомство работи и по хипотезата заразата с чума да е умишлена

Снимка: БГНЕС

Вътрешното ведомство работи и по хипотезата заразата с чума да е умишлена  | StandartNews.com

Службите работят включително и по хипотезата заразата с чума да е умишлена. Дано не се окаже, че е умишлена. Това каза от парламентарната трибуна вътрешният министър Валентин Радев за мерките срещу чумата по дребните преживни животни в Странджанско.

„В момента се опитваме да направим най-доброто за държавата", обяви той. „Уверявам народните представители, че службите работят, за да намерим източника на заразата, да намерим причината", заяви Радев. „Този, който политизира случая, работи срещу гражданите", посочи министърът. „Никакво политизиране, грижата е обща. Това е криза", коментира Валентин Радев. „Не ни поставяйте в ъгъла, и то точно вие - народните представители, от които очакваме подкрепа. Разчитаме на разбирането ви, пред вас първи разказахме всичко", се обърна се той към депутатите.

„Създадохме местен координационен щаб, министрите също ще отидем там. Искаме хората да ни виждат и да съдействаме за разбиране на ситуацията", обяви Валентин Радев. Според Радев всички, които отиват в засегнатите райони, не съзнават, че разнасят зараза. „Всички, които идват да помагат на баба Дора или на когото друг поискат, не съзнават, че това е пренасяне на зараза. Ще бъдем строги, не защото не трябва да знаете какво става там, а защото разнасяме зараза", посочи министърът. „Ако искаме да се опазим- това е начинът", подчерта той.

„Съпричастни сме към болката на хората. Много добре я осъзнаваме. Всеки има родители и знае какво означават животните за тях. Никой не иска да посегне на ничие животно, ако то е здраво", обясни Валентин Радев. „Молбата ни е всички да направим така, че да повишим доверието на гражданите. Те да разберат колко е голяма опасността", посочи той. „Моля за дисциплинираност, хората да изпълняват всички указания на МВР. Усещам как само след няколко дни ще ни обвините, че не сме взели твърди мерки. Вече чувам такива гласове", каза още вътрешният министър.

Според нас всичко, което досега сме направили срещу чумата, е законно, каза още вътрешният министър. „Благодаря на опозицията искрено, защото в такава ситуация със сигурност се правят грешки. Колегите ни може да не ни направят забележка, защото ни вярват повече от опозицията", посочи той. „Посочихте ни някои от нещата, за които, струва ми се, се поправихме", се обърна министърът към БСП. „Тук сме, защото няма достатъчно доверие в институциите", каза още Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай