Валетин Радев: Няма пряка заплаха към България

Страшното е как такива хора имат допир до взривни вещества, обяви министърът

Валетин Радев: Няма пряка заплаха към България | StandartNews.com

В момента няма пряка заплаха за България от тероризъм, обяви вътрешният министър Валентин Радев пред Би Ти Ви. Това е становището на Националния щаб. "Тези хора търсят отзвук, за да покажат недоволство си и да се чуят исканията им", продължи Радев. България според службите стои далеч по този показател от Великобритания и други големи страни.

Това обаче не значи, че службите ни не действат. "Има нов закон, добър-лош, той голяма част е насочен към превенцията. Така, че се работи", заяви Радев. 

Той обяви, че трябва да благодарим на етническите партии, че не допускат религиозен радикализъм. "Вижте само как гласуваха родните мюсюлмани на референдума на Турция, това е работа на нашите партии, които имат отговорност", уточни министърът. 

Радев обяви, че по-страшното е как терористи имат достъп до взривни вещества. "Едно е да откраднеш камион и да блъскаш, а друго взривни вещества. Според мен има подготовка. И аз съм обяснявал как се правят такива бомби на студентите си, целта бе да знаят как да се предпазят от тях", коментира министърът.

Валентин Радев заяви, че имаме най-висока оценка от Брюксел за охраната на границата, а освен това Турция въпреки заплахите си спазва договорките. "Нашите наряди виждат как техните спират хора на 40-50 метра от границата", каза министърът. 

Той отново обяви, че няма как да се изпълни желанието на всички де има полицаи във всяко населено място. "Трябват ни още 1000 души, полицаи и жандармерия, които ще покриват местата, където криминогенната обстановка е най-страшна", заяви Валентин Радев.

Министърът призна, че е предпочитал друго министрество - това на отбраната, но и тук се чувства добре. Той обеща скоро да тушира напрежението с някои заплати в МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай