Валентин Радев за ареста на Иванчева: МВР изпълнява разпорежданията на прокуратурата

Валентин Радев за ареста на Иванчева: МВР изпълнява разпорежданията на прокуратурата | StandartNews.com

Състоянието на ранената полицайка на дербито Левски-ЦСКА се подобрява. Това съобщи в „Денят започва" на БНТ вътрешният министър Валентин Радев. Една от възможните мерки срещу футболните хулиганство е идентификация на зрителите, потвърди той.

МВР трябва да се оттегли от спортните мероприятия постепенно, допълни министър Радев.
Срещу футболното хулиганство ще се вземат краткосрочни и дългосрочни мерки, ако трябва ще бъде приет и нов закон, каза МВР-шефът.

Той коментира появата си с черна превръзка на окото миналата седмица по време на визита при ранената служителка на МВР: „Решението ми бе чисто емоционално. Едно 24-годишно момиче за малко да загуби окото си. Тя е от 6 месеца при нас, декларира, че продължава. Не може да се постъпва така. Това беше възмущението и затова беше превръзката.
Аз страдам за моите хора, но това можеше да бъде някой от феновете, съдия и т.н. Момчето, хвърлило бомбичката, го е срам, но чувам, че и преди е имал прояви." По думите му трябва да има възпитание в училище, в семейството.

Валентин Радев отговори и на въпроса каква беше ролята на МВР в ареста на Десислава Иванчева: „Изпълняваме каквото ни нареди прокуратурата, в случая – специална прокуратура. Не обсъждам дали е правилно или не. Нищо не зависи от МВР." Вчера и премиерът Борисов поиска обяснение от МВР за начина, по който бе задържана кметицата на столичния район „Младост".

За двамата бегълци от Централния софийски затвор Радев каза: „Продължаваме да ги издирваме. Много сигнали проверяваме. Сега намаляват, но сигнали още има. Няма гаранция, че двамата са в страната. Но дори и да са напуснали, с червена бюлетина ще ги издирим. Рано или късно ще ги хванем. В това съмнение няма. Важното е да се случи накрая."

„Премиерът е разпоредил и с г-жа Цецка Цачева търсим място а нов затвор за особено опасни престъпници", съобщи вътрешният министър.

Зачестилите тежки катастрофи по пътищата на страната предизвика и широка дискусия за промени в редица закони и за мерките за движението по пътищата. Радев цитира статистика, изнесена от неправителствени организации, според която в 60% от случаите са виновни водачите, 20-25% - пътищата, а при 10% - контролът. Според МВР-шефа пътищата стават все по-добри, но очевидно трябва да се обърне внимание върху обучението на шофьорите и върху поведението им на пътя. „Внимавайте, не нестъпвайте педала!", призова той.
Радев още веднъж подчерта, че очевидно възпитанието трябва да започва още от училище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай