Туск рецитира "Отечество любезно" в Народния театър

Туск рецитира "Отечество любезно" в Народния театър | StandartNews.com

При засилени мерки за сигурност тази вечер в София се открива официално Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. За специалната церемония в Народния театър у нас са пристигнали лидерите на европейските институции - председателите на Европейския парламент Антонио Таяни, на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, както и колегиумът на Европейската комисия.

Заради откриването на председателството и посещението на европейските делегации в София има засилени мерки за сигурност. В района около НДК, Народния театър и ларгото са разположени патрули на специализирани полицейски сили, НСО и общинска полиция. От вчера е забранено паркирането около Народния театър. Забранени са полетите на дронове над центъра и района на летище София.

След химна на България и встъпителното слово на министъра по приедседателството Лиляна Павлова слова произнесоха президентът Румен Радев, предедателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на европарламента Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и премиерът Бойко Борисов.

Историята ни е научила да бъдем толерантни, гостоприемни и диалогични. Така сме се съхранили 13 века, така вярваме, че ще запазим и ще просперира ЕС, а не ако се делим на малки и големи, на богати и бедни, на Изток и Запад, а само чрез обединението около това, което ни сближава, заяви Лиляна Павлова. - За нас българите присъединяването към ЕС преди 11 години беше сбъдната мечта. Днес ми позволете от сърце да благодаря на всички, които през изминалите години и до ден днешен работиха усилено, за да достигнем днес до този исторически за България момент", посочи тя. „С гордост и самочувствие поемаме отговорността на председател на Съвета на ЕС. Ние българите вярваме в доброто, в доброто утре, имаме волята, енергията и решимостта да работим за него заедно с вас", заяви Лиляна Павлова. „България има много какво да даде на Европа - от нашата богата култура, история, традиции, фолклор, изкуство, до иновациите, технологиите, знанията и таланта на българите. Нашата древна култура събира най-доброто от всички цивилизации, преминали през земите ни", посочи министърът.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поднесе най-емоционалната реч тази вечер. Той започна с рецитиране на стихотворението "Отечество любезно, как хубаво си ти" на Иван Вазов под аплодисментите на залата. И продължи на чист български: "Никой не ви е дал нищо даром, вие на първо място сте творците на този исторически обрат и тези нови красоти", допълни полякът.

"Добре е, че един от приоритетите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача да се поднови европейската перспектива за целия регион, продължи полякът. - По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал „Игра на тронове", отколкото с поезията на Вазов. Историята на Балканите обаче е по-интересна отколкото „Игра на тронове". Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в световната купа. С министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски войн, ще се справите", каза Туск.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай