Турция не се намесвала във вътрешните работи на никоя страна

Турция не се намесвала във вътрешните работи на никоя страна | StandartNews.com

„Турция не се намесва и не влияе на вътрешните работи на която и да било държава, включително и България. Тези твърдения са необосновани, манипулативни и изкривяващи фактите. Ако говорите за национална сигурност и заплахи, нека да говорим за тероризъм. България нищо не знае за тероризма и се надявам никога да не разбере за него, защото това е нещо ужасно", заяви посланикът на Турция в България Сюлейман Гьокчe пред Нова телевизия.

„Говоренето, че Турция е враг и се намесва във вътрешните работи на България, както и че е заплаха за националната й сигурност трябва да спре. Това не е конструктивно, не е градивно, положително и полезно. Не улеснява двустранните ни отношения. Имаме история от стотици години, имаме и бъдеще заедно", каза още той.

Той не пожела да коментира изказването на президента Румен Радев, че Турция не е демократична държава с думите, че не е работа на един посланик да прави политически изказвания.

„Най-големият брой на гласове от българските граждани в чужбина наистина идва от Турция. Бройката на секциите обаче се ограничава съзнателно, за да накарат на сила тези хора да отидат да гласуват в друга държава. Смятате ли, че това е модерен начин да се решат тези въпроси", попита Гьокчe.

Той бе помолен да коментира и провелия се в Турция референдум цялата власт да отиде в ръцете на президента Реджеп Ердоган.

„Мисля, че той беше успешен и не съм съгласен с критиките, че не беше проведен честно. В Турция имаше повече от 175 000 секционни комисии. Имаше над милион представители и наблюдатели, които бяха посочени от всички политически партии. Около ¾ о тях бяха от опозиционните партии, което е огромен брой", коментира посланикът.

„Аз лично не виждам никакъв проблем. Посетих една такава секционна комисия и видях около 15 души от всички политически партии и независими наблюдатели, които носят основната отговорност да контролират и наблюдават всичко", допълни Гьокчe.

На въпрос дали ще бъде върнато смъртното наказание в Турция, той коментира, че има политически аспекти, които не иска да коментира. Гьокчe зададе въпроса защо това интересува България.

„Би било жалко, ако Европа избута Турция настрани, благодарение на грешна политика и арогантност. Да наречеш един демократично избран лидер диктатор и арогантен е абсолютна глупост", заяви Сюлейман Гьокчe.

На въпрос дали думата султанат по отношение на Турция е коректна, посланикът заяви, че не се дразни на това определение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай