Цветанов: Солидарни сме с Великобритания за Скрипал, може би ще има действия

Цветанов: Солидарни сме с Великобритания за Скрипал, може би ще има действия | StandartNews.com

България трябва да бъде солидарна с Великобритания и трябва да има и действия. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание.

Попитан дали солидарност означава и действия, Цветанов отговори положително. Той обърна внимание, че изпълнителната власт трябва да вземе това решение. Цветанов поясни, че е имало единна позиция на лидерите на ЕС за продължаване на санкциите срещу Русия, така всички държави от ЕС са солидарни към Великобритания. „Дали се предприемат следващите стъпки за отзоваване на дипломати от Русия, това вече е в правомощията и компетентността на изпълнителната власт", каза още Цветанов.

„Днес ще има разговори с министър-председателя, след това предполагам, че може би ще има действия, които ще бъдат публично оповестени", поясни той.

Привикването на посланици е в компетентността на изпълнителната власт, президентът Румен Радев да си прочете чл. 105 от Конституцията, коментира Цветанов във връзка с казаното от президента Румен Радев, че привикването на посланика на България в Москва не е съгласувано с него.

Цветанов посочи, че с премиера има добър работен, конструктивен диалог.

„Аз съм изразил моето мнение и фактите защо трябва да бъдем солидарни с европейското семейство", каза Цветанов. Попитан дали е получил съгласие от негова страна, председателят на ПГ на ГЕРБ посочи, че за него е важно, че премиерът има невероятно чувство за отговорност и същевременно чувство да чува различните мнения.

Във връзка с поканата на БСП премиерът да дойде да информира Народното събрание по случая „Скрипал", Цветанов поясни, че програмата на министър-председателя е тежка. „Дори и днес, доколкото знам, там също има казус, в който трябва да се взимат важни политически решения", допълни Цветанов.

Темата за руските дипломати ще бъде дискутирана на коалиционен съвет, добави Цветанов. Попитан какво ще направи, ако Волен Сидеров оттегли подкрепата си за правителството, в случай че бъдат изгонени руските дипломати, Цветанов коментира, че уважава всяка различна теза и мнение.

„Не мога да се сърдя на Волен Сидеров, защото това е декларирано през всичките години, в които той участва в политиката. Важно е, че всяка една от партиите може да изразява своето мнение, което не кореспондира с коалиционния им ангажимент. Това е ситуация, която не е била планирана в миналия период, когато сме подписвали коалиционното споразумение. Ние сме оставяли възможността всяка една от партиите да изразява своята позиция. Докато българското правителство няма окончателно решение, не смятам, че трябва да обявявам каквато и да е позиция", заяви Цветанов.

Той поясни, че си говори с всички части от „Обединени патриоти". Цветанов посочи, че една част от тях дават подкрепа за европейската солидарност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай