Цветанов: Радев обслужва чужди интереси

Цветанов: Радев обслужва чужди интереси | StandartNews.com

Румен Радев определено обслужва чужди интереси, но не и да защитава националните интереси. Това каза в декларация председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод призива на БСП за обща позиция на парламента по случая „Скрипал", предаде репортер на Агенция „Фокус".

„Знаем много добре през 2016 година как си издигнахте кандидата за президент. Да ви говори нещо срещата с Решетников, припомняте ли си я", попита той. „Призивът ми към президента Радев е да се придържаме към правомощията ни, които са регламентирани в Конституцията. Понеже чухме коментари, свързани с това защо не е съгласувано с него привикването на посланика ни в Русия- чл. 105 много ясно са разписани какви са правомощията на изпълнителната власт", заяви Цветан Цветанов.

„Когато излизате и говорите от трибуната, не мога да разбера кога сте искрени", обърна се той към БСП. „Водите целенасочено страната ни към излизане от ЕС и насочването й в друга посока", изтъкна Цветан Цветанов. „Не вярваме на лицемерието, когато показвате постоянно", каза още той.

Г-жо Нинова, насочихте партията си към антиевропейска политика, да подкрепяте и да толерирате нарушаването на международното право.

„За пореден път слушаме едно, а действията са съвсем различни", коментира той. „Не чухме да споменете за нещо, че Русия наруши международното право спрямо Крим", се обърна той към БСП. „Какви бяха позициите на вашите народни представители след изборите в Русия? Имаше непристойно поведение от ваш народен представител, с обидни квалификации към държави от ЕС и САЩ", посочи Цветан Цветанов.

„ГЕРБ и правителството винаги сме отстоявали принципната позиция за спазване на международното право", изтъкна той. „Къде сте вие в тази посока? Призовавате за отмяна на санкциите, с което подкрепяте политиката на Русия спрямо Крим", поясни Цветан Цветанов. „Не трябва днес да правим грешки, заради които децата ни няма да могат да ни простят", призова той. „Ние сме за позиция, която да съответства на евроатлантическата ориентация на страната ни. Солидарността е изключително важна", заяви той.

„Водите целенасочено страната ни към излизане от ЕС и насочването й в друга посока", изтъкна Цветан Цветанов.

„Не вярваме на лицемерието, когато показвате постоянно", каза още Цветанов, приключвайки речта си.

Нинова се качи на трибуната на НС веднага след изказването на Цветанов и му отговори кратко и ясно: "Съжалявам, г-н Цветанов, че не разбрахте къде се намираме в момента. Не подадохте ръка за държавническо отношение на България в този момент. Не разбрахте, че можехме да подкрепим Борисов и да се почувства по-силен. Има момент, в който разделението и агресията са контрапродуктив и не става въпрос за евроатлантически ценности. Със тази сила бихте заявили същото на австрийското правителство, Меркал или Макрон? Че не късат такива отношения, а искат да се преговаря и да се обсъжда. Какъв отговор получихме? Партиен и агресивен."

"Борисов се отнася с голяма отговорност и загриженост, защото това, което правят днес е да имаме конституционен съвет за държавна сигурност. Ние трябва да вземем стратегическото си решение - дали ще бъдем в НАТО или ЕС", обясни още Цветанов и допълни, че от известно време наблюдава различно поведение в БСП.

"Ако това ще бъде новото поведение на БСП, ние ще ви подкрепим. Имахме призив от Борисов и всички депутати от парламентарното мнозинство да бъдем единни", заключи председателят на ПГ ГЕРБ.

„Бихте ли ми казали това днешно хрисимо поведение на смирение, съответства ли на първите ви изказвания след проведената тежка среща между и посредничеството, което направи премиерът Борисов между ЕС и Турция", каза Цветанов на Корнелия Нинова. Той посочи, че от ПГ на БСП са неглижирали тази среща. „Дори стигнахме до там, че някои представители на български институции говореха за поднасяне на шербет", каза той.

По думите му правителство и премиерът Борисов се отнасят с голяма отговорност и загриженост по случая "Скрипал". „Днес това, което правят МС е да може действително да има заседание на Съвет за сигурност, за да може да се вземат най-правилните решения на база информационния поток, който е постъпил. Ние трябва да вземем стратегическото си решение дали ще бъдем в НАТО, ЕС или ще правим по действията, които вие предлагате", посочи Цветанов. Той призова БСП да си направят извадка от последните си изказвания. „Ако това ще е новото лице на БСП, ние ще го подкрепим", каза Цветанов и припомни, че ГЕРБ са призовавали за единство още в учредяването на 44-ото Народно събрание.

В момента се провежда извънреден председателски съвет в НС за изработване на позиция по случая "Скрипал".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай