Цветанов: Парламентарният контрол дава по-голяма прозрачност на Европол

Цветанов: Парламентарният контрол дава по-голяма прозрачност на Европол  | StandartNews.com

Това е исторически решение, което взехме и благодаря на всички парламенти за консенсуса, който постигнахме и позицията, която изградихме с г-н Моралес. С възможността да има парламентарен контрол на Европол даваме едно по-голямо участие на национални парламенти за всичко свързано с тема сигурност и контрола, който трябва да бъде осъществяван. Това коментира в "Денят започва" Цветан Цветанова, зам.-председател на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ, който каза, че сигурността не трябва да има политически оттенък и е много удовлетворен от това, което са успели да направят с всички колеги от местните парламенти.

"Всяка една държава-членка трябва да излъчи четирима народни представители, които да участват в този парламентарен контрол, като тук включваме и комисията "ЛИБЕ" на ЕП, заяви той. - Хубаво е, че този резултат е реален и се случи в София и оттук нататък осъществяването на парламентарния контрол винаги ще бъде по процедурните правилата, които са приети в Българското председателство заедно със съпредседателството на ЕП на Комисията "ЛИБЕ".

По думите на Цветанов говорим за един нов подход в дейността на Европол и е изключително удовлетворен, че освен традиционните акценти - организирана престъпност, борба с тероризма, вече се слага внимание на кибератаките и киберсигурността, защото в социалните мрежи са възможни случаите на саморадикализацията.

Цветанов коментира и новото, което предстои да бъде реализирано в Европол: "В това многогодишно програмиране 2019 -2021 освен интегритета, който трябва да има на всички национални бази и на всички европейски системи, говорим за нов подход да може да се прави проверка по данните, които има във всички системи. Той ще бъде т.нар кръстосано проверяване за всяко едно лице."

За периода, в който България не е била надежден партньор на Европол, по думите на Цветанов, единствените две изисквания към него и страната ни, са били ,че България не споделя информация и че има доста служители, които вече имат оперативни данни, че те изнасят тази информация. Цветанов оцени като много добро сътрудничеството между България и Европол. "Има български представител и обмяната на информация вече е постоянна.", каза Цветанов.

За това какво следва след Брекзит Цветанов заяви, че Великобритания е една от най-добрите системи за сигурност и това, което е притеснително, е какво се случва с доставчика на тази значима информация за системи за сигурност на ЕС. Той изрази надежда, че с въвеждането на този парламентарен контрол на Европол тази тема ще може да бъде дискутирана на ниво представители от национални парламенти и от ЕП.

Според Цветанов споделянето на информация, граденето на доверие и евроатлантическата ориентация на Западните Балкани ще бъдат изключително важни, защото според него няма бели празни полета в Европа и Западните Балкани са част от нея.

В студиото на БНТ Цветанов призна още, че Европол е имал съществен принос при разследването на атентата в Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай