Цветанов: Македония в НАТО означава сигурност на Балканите

Цветанов: Македония в НАТО означава сигурност на Балканите | StandartNews.com

От НАТО вече са готови за започване на процедура за приемането на Македония. Това ни дава допълнителна сигурност и спокойствие, че никой и по никакъв повод няма да има териториални претенции към съседите си. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Седмицата" по Дарик радио.

„Ако се връщаме постоянно в историята няма никога да се получи европейската перспектива за Западните Балкани", коментира той. „Македония и Гърция достигнаха до консенсус, но виждаме, че това създава допълнително вътрешнополитическо противопоставяне, възможност за отдалечаване на Македония и Западните Балкани от европейската перспектива", обясни Цветан Цветанов.

„Това, което се положи като усилия, трябва да бъде признато и да вървим напред. В противен случай нито Западните Балкани, нито региона ни ще бъде сигурен и стабилен", изтъкна той. „През последните няколко месеца дипломатическият контакт между България и Македония е много динамичен. На всякакво ниво, президентство, изпълнителна и законодателна власт България е комуникирала и стимулирала провеждането на срещи", обясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

По повод отказа на премиера Бойко Борисов да се срещне с македонския президент Георги Иванов Цветан Цветанов посочи: „Поведението на премиера Борисов беше съотносимо с негативната реакция, която имаха европейските лидери. България е част от ЕС". „България не се намесва във вътрешните работи и отказа да направи срещата, защото е солидарна с политиките в ЕС", заяви той. Попитан трябваше ли президентът Румен Радев да откаже срещата с македонския си колега Цветанов посочи: „Да не коментираме президента Радев, моля ви. Той е направил протоколна среща, от която не излизат действия, нито в едната, нито в другата посока. Така че срещата е без значение за процеса, който се води".

Цветанов засеган и предстоящия вот на недоверие.

"Самият факт, че БСП се явяват сами, за да поискат вот на недоверие означава, че опозицията иска повече шум и внушения, но не и реални решения", обясни той. „Знаем как управлява БСП, и сектор сигурност, и сектор икономика, и сектор енергетика", изтъкна той. „Очаквам с нетърпение мотивите да бъдат внесени в българския парламент, защото една седмица за БСП е недостатъчна, за да си формулират мотивите, да бъдат внесени и да поискат вот на недоверие", каза още Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай