Цветанов: ГЕРБ винаги е защитавал националните интереси за земите

Цветанов: ГЕРБ винаги е защитавал националните интереси за земите | StandartNews.com

Предложението на Корнелия Нинова за земите като начин на подход ГЕРБ сме го подкрепили преди години, обави зам.-председателят на партията и председател на парламентарната й група Цветан Цветанов на специална пресконференция в НС.

"Поводът за днешната трибуна е темата за земите и начинът, по който се дискутира в публичното пространство съответната поправка. Деебатът за земите се е води в парламента през 2013 г., а ГЕРБ винаги са защитавали националните интереси", продълж Цветанов.

Той разкри също, че въпросът е повдигнат от евродепутатите на партията в Брюксел. ГЕРБ разполага и с доклад по въпроса на ЕП, който ще бъде представен на всички партии. "Евродепутатите на БСП не са информирали ръководството на тяхната партия за доклад, който е приет в ЕП, за доклада, който е предоставен на ЕК, за решението на ЕК да възприеме този доклад и да изработи пътна карта, за да може действително да се търси решение на всички тези констатация, които са дадени в доклада, за евентуален мораториум, на петте държави, които в момента тече наказателна процедура за изработването на този наръчник. Затова ние днес и аз като председател на ПГ на ГЕРБ ще изпратим този доклад на всички парламентарни групи, за да могат да се запознаят с него", каза той.

Цветанов допълни, че се формира мнозинство и този въпрос няма да бъде гледан в парламента, докато не дойде решението от ЕК на препоръките от ЕП.

Още в 42 Народно събрание този въпрос бе обсъждан. Заедно с Караянчева дадохме най-добрите предложение за промени в закона, заяви Данаил Кирилов, депутат от ГЕРБ и шеф на правната комисия. 

Дебатът за регулации, за необходимостта от въвеждането им и промяна на отношенията към земеделската земя е повдигнат на ниво ЕС и този въпрос е повдигнат не само от новите страни членки, а и от старите. В навечерието на същинския дебат сме за обща селскостопанска политика. В новите страни членки поради недосатъците на рестиционните процеси след демокрациите проблемите са най-тежки", обясни бившият министър Десислава Танева

Необхдимостта от нова регулация на обществените и поземлените отношения е повдигната на ниво Брюксел от всички страни членки със следната посока: земеделската земя не може да се гледа не нея като стока за търговия, от която да се излъчват финансово дивиденти", посочи Танева,цитирана от Фокус.  По думите й ползването на земеделската земя като финансов инструмент води до вдигането на рентите. Танева посочи, че в България като нова страна членка режимът на търговия със земеделски земи е най-либерален. „Ние, ползвайки тази комуникация на комисията, ползвайки наръчника, който есента ще стане публичен да седнем на един обществен дебат и да предложим нова регулация, така че да спрем изкривяванията", коментира депутатът от ГЕРБ. Според нея обществото е изключително чувствително на тема "земя", включително поради процесите, които са се случили последните години. По думите й трябва да се обединим и всички депутати в европарламента да я защитят и да излезе общо европейско решение, което удовлетворява нашите необходимости и да направим национално законодателство.

,

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай