Цветан Цветанов и Комисията по вътрешна сигурност - на работно посещение в Румъния

Цветан Цветанов и Комисията по вътрешна сигурност - на работно посещение в Румъния | StandartNews.com

Членовете на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, начело с председателя ѝ Цветан Цветанов, са на двудневно работно посещение в Румъния, по покана на румънската комисия и нейния председател Дорел Къпрар. Днес те проведоха съвместно заседание с Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния. На заседанието присъства и министърът по европейски въпроси на Румъния Виктор Негреску, който направи обзор на работата в своето ведомство. Всички участващи в съвместното заседание изразиха общо мнение, че двете страни гарантираме сигурността на 3, 264 км от най-уязвимата част на външните граници на Европейския съюз и осигуряват граничен контрол на високо ниво, с което значително се допринася за европейската сигурност. По време на съвместното заседание между двете комисии бе подписана обща декларация за сътрудничество. Декларацията гласи, че ще се установи постоянен работещ механизъм между двете комисии (C2C), представляващ хоризонтално измерение на двустранното сътрудничество, което ще увеличи институционалната ефективност и ще подпомогне всяка бъдеща обща инициатива. В документа се казва, че в контекста на ротационното Председателство на Съвета на ЕС, като част от съответната Тройка, страните заедно ще допринесат за ефективната интеграция на Западните Балкани в архитектурата на сигурност на ЕС и за засилване на сътрудничеството им с европейските и евро-атлантически партньори.

В декларацията пише още, че двете страни се споразумяват да комбинират механизми на парламентарна дипломация с цел да призоват европейските заинтересованите страни, в съответствие с правната рамка на ЕС, да вземат решение относно присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.
По-късно през деня Цветан Цветанов проведе работна среща със заместник-председателя на Камарата на представителите на Румъния Кармен-Илеана Михалеску. Двамата обсъдиха двустранното парламентарно сътрудничество между двете държави. В срещата участваха и представители на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание и на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния. Пред заместник-председателя на Камарата на представителите на Румъния Цветанов подчерта, че е важно след края на Българското председателство на Съвета на ЕС и по време на Румънското председателство да продължим да държим темата за нашия регион в европейския дневен ред. На свой ред Михалеску посочи, че като съседи и партньори не само на европейско, но и на евро-арлантическо ниво, двете страни трябва да продължат да работят активно за общите си интереси.

Членовете на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред посетиха Центъра за правоприлагане за Югоизточна Европа – SELEC.

По време на посещението председателят на комисията Цветан Цветанов заяви, че център има важна добавена стойност в работата с редица партньори от трети държави, които не са членки на ЕС. Той също така изрази мнение, че центърът допринася към европейската сигурност посредством добрите си работни контакти с партньори от тези държави.

Румъния и България изпълняват ефективно и добросъвестно задълженията си по охрана на външната граница на ЕС, изпълнили са всички критерии и заслужават да бъдат приети като пълноправни членове на Шенгенското пространство. Около това мнение се обединиха членовете на Комисията по отбрана, обществен ред и национална сигурност в Камарата на представителите в Румъния по време на посещението си в Генералния инспекторат на Гранична полиция в Румъния. По време на посещението Цветанов запозна румънските си колеги с това как България охранява външните си граници и подчерта, че границата с Турция, която се явява външна граница за целия ЕС, се охранява отлично от държавата и това го потвърждават всичките ни европейски партньори.
Цветанов и колегите му от парламентарната комисия разговаряха и с румънския министър на вътрешните работи Кармен Дан. По време на срещата министър Дан подчерта значимостта на добрите връзки между българския и румънския парламент в сферата на вътрешните работи.Тя поздрави страната ни за успешното протичане на европредседателството и съобщи, че част от приоритетите на България ще бъдат продължени от Румъния по време на тяхното председателство. На свой ред Цветанов се е ангажирал България също да подкрепи Румъния в различните форуми от сектор "Сигурност" по време на тяхното председателство.

В днешния ден Цветан Цветанов и членовете на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще посетят Генералния инспекторат на румънската Жандармерия.

На 22 май от 10.30 часа е предвидено посещение в Бреговата охрана в Констанца. В 11.30 часа ще има посещение в SCOMAR - Комплексна система за наблюдение и контрол на трафика в Черно Море.
Час по-късно на Цветан Цветанов и представителите на Комисията ще им бъде представен адмиралският плавателен съд на Министерство на вътрешните работи - Ștefan cel Mare. В 16.30 часа е насрочено посещение и в Доброгеа – Инспекторат за спешни случаи, окръг Констанца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай