ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА ПРЕД "СТАНДАРТ": Включваш ли прожектора, насочи го първо към себе си

За първи път поставихме темата за визите за българи на най-високо парламентарно ниво в САЩ, казва председателят на НС

ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА ПРЕД "СТАНДАРТ": Включваш ли прожектора, насочи го първо към себе си | StandartNews.com

- Г-жо Караянчева, по време на визитата си в САЩ разговаряхте с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Пол Раян - втория по влияние републиканец във Вашингтон след президента Доналд Тръмп. Какъв знак е това и защо срещата бе определена като историческа?
- Такава среща се прави за първи път. Председател на Народното събрание на Република България не се е срещал до сега с председател на Конгреса. Използвах случая да му разкажа за всичко, което се случва в България, да представя напредъка, който имаме, да изтъкна отличните отношения между България и Съединените щати и в отбраната, и в борбата с тероризма и организираната престъпност.

- Поставихте пред г-н Раян въпроса за отмяна на визите за българи. Каква формула му предложихте?
- Темата за визите бе най-важната в разговора ни. Досега тя не беше поставяна на парламентарно ниво. Аз му предложих два варианта. Единият е повишаване на процента на отказаните визи от 3 на 10. Нещо, което е правено 2010 г. и може да се реализира, тъй като в последните години България има необратима тенденция на спад на отказите на визи. Тук изтъкнах също, че има и проблем с това, че при даването на визите има огромен превес на субективния елемент. Защото съответният консулски служител преценява лично дали даден човек може да получи виза или не. Настоях да има по-обективни критерии за цялостната оценка.
Вторият вариант за преминаването към безвизово пътуване на българските граждани в САЩ, който предложих, беше да се взема предвид не процентът на отказаните визи, а този на българските граждани останали в САЩ нелегално след изтичане на визата им. По този показател България и българските граждани сме почти отличници, защото процентът едва надвишава единица.
Поех ангажимент пред шефа на Конгреса на САЩ от наша страна да направим така, че българите да бъдат по-информирани как и какво точно трябва да предприемат, за да отговорят по най-добрия начин на изискванията за да получат американска виза.

- Какви аргументи изложихте, за да защитите правото на българите за пътуват без виза за САЩ?
- На първо място сигурността. Изтъкнах, че нямаме досега български паспорт, който да е намерен в терорист, че България работи по програмата както за биометричните данни, така и по програмата за обмен на информация за пътници. Много амбициозни програми, които съвместно с американската страна осъществяваме по отличен начин.
България е председателстваща Европейския съюз, тя е достоен член на Европейския съюз и НАТО. Казах на г-н Райън, че искаме реципрочност, такава, каквато имат другите държави в Европейския съюз. Ние сме показали, че охраняваме надеждно външна граница на съюза и това е признато от всички наши партньори. Надявам се тези мои думи да са убедили председателя Райън.

- Какви ангажименти пое той?
- Да работим в тази посока, да поддържаме контакти и да видим как можем да се справим с проблема. Продължаване на разговорите по тази тема е крачка напред. Смятам, че тази първа среща е много обещаваща. Институциите - изпълнителна, законодателна власт, президентство трябва да работим с нашите съответни колеги в Съединените щати, за да преодолеем този проблем.

- Защо в последните 10 години подобна среща не е правена при положение, че непрекъснато се говори за проблема с визите?
- Това не мога да кажа. Но и не беше лесно да уговорим тази среща. Затова изключително много благодаря на всички, които съдействаха за осъществяването й.

- Какви бяха акцентите на срещата Ви с американската еврейска общност?
- Във Вашингтон имах удоволствието да се срещна с представителите на еврейската общност. Разговаряхме с колегите от Американския еврейски комитет, Световния еврейски комитет, Лигата срещу поругаването, Националната коалиция за подкрепа на евразийските евреи и Б'найБ'рит. Обсъдихме отличните контакти и сътрудничеството както на правителствено, така и на неправителствено ниво. България получи много висока оценка от тяхна страна за работата си по отношение на нулевата толерантност към всякакви прояви на исторически ревизионизъм и антисемитизъм. От своя страна аз припомних, че България вече има и национален координатор за борба с антисемитизма в лицето на заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев. Запознах ги и с всички прояви по отбелязването на 75 години от спасяването на българските евреи.

- На форум в София Световната банка обяви, че ще даде 200 млн. евро за проекти за инфраструктура и свързаност на Западните Балкани. По време на срещата си с главния изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева говорихте ли кои ще бъдат първите проекти?
- Да - транспортните коридори, построяването на различни ж.п. отсечки и свързаността на пристанищата в страните от Западните Балкани. С г-жа Георгиева говорихме много за интеграцията и свързаността на Западните Балкани. Щом Световната банка са заема със свързаността на региона, значи България като председател на Съвета на ЕС е улучила много точно темата, която е важна за всички страни от Западните Балкани. Благодарих на г-жа Георгиева за ангажираността, която тя потвърди и с която Световната банка гледа към този регион.

- Участвахте в Глобалната парламентарна конференция, организирана от групата на Световната банка и МВФ, на която поставихте акцент върху законодателната дейност на България в борбата срещу корупцията. Каква оценка получи България?
- Запознах колегите председатели на парламенти на страните-участнички в този глобален форум с начина, по който ние се справяме, с нашето антикорупционно законодателство, със Закона за частната охранителна дейност и Закона за мерките срещу изпирането на пари. Казах им, че това е много труден процес, в който трябва да си взаимодействат институциите, неправителствените организации, цялото общество. Защото корупцията не е само проблем на високите етажи на властта. Тя е дълбок обществен проблем - не само на България, а на целия свят. Трябва да се промени начинът на мислене. Получих изключително много поздравления за изказването си и за това, което правят и българският парламент, и българското правителство за ефективната борба с корупцията. Неколцина от колегите дойдоха лично да ме поздравят и да ми кажат, че докладът, който съм представила, е бил най-съдържателният и най-всеобхватният в тази проблематика. Лекторите на срещата също изтъкнаха, че трябва да има взаимодействие между обществото, трябва да има и обратна връзка. Но това ме убеди, че България върви в правилната посока. Пак казвам - борбата срещу корупцията е съвместен процес между общество, неправителствени организации, институции, за да се създаде категорична обществена нетърпимост към това явление.

- В този контекст как оценявате акцията на новата комисия "Антикорупция" и Спецпрокуратурата по залавянето на кметицата на "Младост" с много сериозен подкуп? Реакциите бяха разнопосочни - мнозина се концентрираха върху начина на осъществяване на операцията, а не върху резултата й.
- Подкрепям борбата с корупцията на всички нива, във всички институции, във всички нива на обществото. Законодателят е дал достатъчно нормативна уредба, на базата на която може да се води тази борба. Що се отнася до техниката и реализацията, има компетентни органи, които могат да кажат как точно се прави това. Ето защо аз няма да давам оценка на конкретни казуси. Ние като законодателен орган сме си свършили работата и процесът на борба с корупцията е стартирал по нови правила, така че се надявам нетърпимостта на обществото и солидарността на институциите да дадат резултат.

- Оценявате ли операцията като добър знак в битката с корупцията занапред?
- Да.

- Президентът Румен Радев отвори поредния си фронт с управляващата партия. По повод обществените поръчки, заяви, че държавата е на тъмно, че трябва да бъдат включени прожекторите. Какъв е Вашият коментар?
- Когато говориш за работата на някого, за прожектори и за осветление, първо трябва да включиш прожекторите към себе си. Не искам да коментирам думите на президента. Много пъти съм казвала, и сега ще го повторя - той трябва да бъде обединител. Той трябва да е балансьор, той трябва да казва и да критикува, но не по начина, по който го прави. Има много възможности да изпълни своята функция като обединител на нацията. И си мисля, че не му прилича да говори като партиен лидер. Още по-малко един президент може да си позволи да отправя и да използва лични нападки. Особено към председателя на най-голямата парламентарна група в Народното събрание или към когото и да било. Подобно поведение говори много за нивото както на човека, който си служи с подобни похвати. По-тъжното обаче е, че подобно поведение принизява изключително институцията, която г-н Радев представлява. Това е, бих казала, недопустимо, за да не използвам други думи. Трябва да има малко повече самостоятелност и премереност в изказванията си г-н Радев.

- Казахте: "Не му прилича да говори като партиен лидер". Но той даде заявка, че е готов да прави партия, ако "разочарованието на хората от политическото статукво продължи да расте". Очаквате ли да направи такава стъпка?
- Това е негово решение. България е демократична държава и всеки, ако се чувства силен и подкрепен, може да опита направи партия. Партия не се прави толкова лесно, но в крайна сметка решението е негово. Хората избират дали да подкрепят определена политическа сила. Работата с хората е постоянен процес, постоянно убеждаване и запознаване с политиките, които искаш да извършиш. Само с желание не става. Но ако е решил да прави партия, аз му желая успех. Всичко решават хората на изборите.

- Постоянните престрелки между институциите не рушат ли като цяло доверието в тях?
- Не са конструктивни и не осигуряват стабилност на институциите. Хората си казват щом те не могат да се разберат, как ще оправят държавата. Народно събрание, Министерски съвет, Президентството - ние се намираме на много малко разстояние едни от други, можем да си говорим. Защото ако държавниците не си говорят, нещата не вървят в добра посока. Не искам да мисля, че има някаква ревност. Но не съм чула досега президентът да каже: Поздравявам правителството и парламента за това, че европредседателството върви отлично. А това казват всички, особено нашите евроатлантически партньори и съседите ни. За мен добрият диалог, доброто отношение и уважението един към друг трябва да бъде институционално. Трябва да вземаш позиции не само по теми, които за важни за теб, а но и по теми, които не са толкова имиджови. Защото не чухме отношението на президента по темата Сирия или темата Скрипал и ред други важни въпроси.

- Каква е оценката Ви за предложението на Корнелия Нинова депутатските заплати да бъдат замразени, отпуските да бъдат намалени и всички привилегии да паднат. Популизъм или има резон в идеята?
- Абсолютен популизъм. При липсата на законопроекти от опозицията, все пак трябва да са в светлината на прожекторите. А това е тема, която много бързо се приема от гражданите. Защо не замразиха заплатите по времето на Орешарски или по времето на Тройната коалиция?! Нещо повече - по времето на Орешарски заплатите на областните управители се вдигнаха с над 50% само за няколко дена. Отделно се назначиха прекалено много заместник-министри и се вдигнаха всички останали разходи. Защо тогава не го направиха това предложение? Отделно заплатите на народните представители са обвързани със заплатите на други институции, на различни комисии. Това ще доведе до замразяване и на техните заплати. Ако в тази посока има идея г-жа Нинова, нека да направи предложение за цялостна промяна на този модел.

- Но нека помислим - не е ли по-добре народните представители да имат финансова стабилност, вместо да бъдат по някакъв начин изкушавани от различни финансови или корпоративни интереси?
Отделно от това в ПГ на ГЕРБ събираме средства от заплатите си, от които целогодишно помагаме на различни благотворителни каузи или хора, които се нуждаят от някаква помощ. Плащаме стипендии на деца, подпомагаме семейства и различни организации. Предлагам на г-жа Нинова и БСП също да почерпят идеи в тази посока.
Относно привилегиите и ваканциите - погледнете в моя "Фейсбук" как съм си прекарала ваканцията. Почивах до неделя на Великден. Понеделник бях в Ардино, вторник в Момчилград, сряда в Черноочене, четвъртък в Сандански. Като председател на Народното събрание обикалям много. Като областен координатор на партия ГЕРБ, защото съм такава, обикалям своя регион. И тези дни, които някои наричат почивка, аз ги използвам, за да обикалям избирателния си район. Това правят и моите колеги. Защото наш ангажимент и наше задължение е да сме при избирателите.

- Вицепремиерът Валери Симеонов поиска отпадане на пълната забрана за тютюнопушене в заведенията и обяви, че ще внесе проект, за да е факт промяната до старта на летния туристически сезон. Предвиден ли е в тази пленарна сесия и като цяло редно ли е този дебат, който като общество дълго време водихме, сега да започва отначало?
- Тема не е обсъждана в нашата парламентарна група, не е обсъждана и на коалиционен съвет. Знаете, че темите, засягащи управлението, ги обсъждаме всеки вторник на коалиционен съвет. Ще ви кажа няколко думи като жена и като майка. Аз мисля, че тази забрана трябва да остане. Защото тя възпитава децата. Защото от началото на забраната до сега има над 20 хиляди души, по статистика, които са се отказали от тютюнопушенето. Дори самите пушачи вече излизат навън и казват, че им е по-приятно да бъдат в заведение, където не се пуши. Сигурно някъде се нарушава тази забрана. Има компетентни органи, които трябва да влязат и да си свършат работата. Аз лично мисля, че забрана не трябва да пада.

- Валери Симеонов отправи упрек и към Народното събрание - че самото то нарушава закона, защото в него се пуши. Смятате ли да направите проверки, да затегнете контрола?
- Нека г-н Симеонов подаде сигнал, да дойдат компетентните органи, да направят проверка и ако има такова нещо - да съставят и съответните наказателни постановления. Аз съм безкомпромисна към това - щом има нарушение, трябва да има и санкция. Но не съм контролен орган, не мога да нахлувам от стая в стая и да правя такива проверки. Контролните органи винаги са добре дошли и ако има такова нещо, нека да санкционират народните представители.

- Казахте, че всъщност предложението на Симеонов не е поставено на коалиционен съвет. Това е поредният случай, в който лидерите в т.нар. малка коалиция създават някакви търкания. Стабилна ли е голямата коалиция?
- Да. Стабилна е. Нямаме притеснения за това, но, разбира се, ние сме 4 различни партии. Понякога всяка търси ефект в съобщаването на определена политическа идея. Но не виждам някакви проблеми, всичко се разрешава на коалиционен съвет. Разбира се, всяка от партиите има различна политическа програма, различна група избиратели.

- Лесно ли се взимат решенията в коалицията?
- Да. Особено, когато сме на коалиционен съвет, тъй като в моя кабинет се провеждат заседанията на коалиционния съвет с председателите на отделните парламентарни групи, които формират управляващото мнозинство. Имаме изключително конструктивен диалог, понякога спорим, но винаги излизаме с консенсусно решение.

- Премиерът Бойко Борисов разпореди голяма проверка в държавната администрация за неплатени глоби към КАТ, тъй като се оказа, че в полицията, например, масово има хора с по 3-4 неплатени акта. Смятате ли да направите подобна проверка и в администрацията на Народното събрание?
- Аз вече съм я направила. И то още преди разпореждането на премиера.

- И резултатите са?
- Винаги следим тези неща с главния секретар. Нямаме наказателни постановления, нямаме неплатени глоби. Всичко е регламентирано при нас и в това отношение съм спокойна. Нека всяка институция да си направи такава проверка.

- Кои са приоритетните закони за тази сесия?
- Продължаваме с административната реформа, която е много важна част от антикорупционните механизми. Знаете, че човекът на гише понякога дава предпоставка за корупция. И хубаво е, че имаме вече готовност и от Министерски съвет да продължим тази реформа. Разбира се, Наказателният кодекс очаквам да влезе в зала, продължаваме със съдебните закони. Очаквам законът за доброволчеството също да влезе. Той е много важен за регламентиране статута на доброволеца. Обикаляйки страната получавам изключително много въпроси на тази тема.

- Прави впечатление, че след като свидетелството за съдимост отпадна на хартия, все още се изисква от някои администрации. Наложи се в сряда вицепремиерът Томислав Дончев отново да напомня, то е само електронно. Това ли е най-трудното в административната реформа - промяната в мисленето на чиновника?
- Да, промяната на законите е по-лесна от промяна в манталитета на чиновника. Той усеща, че властта, която е имал, вече му се изплъзва и не може да се прави на важен. Разбира се, не всички чиновници са такива. Много уважавам държавните служители и хората, които работят в администрацията въобще, защото те са с много опит и с много качества. Но навсякъде има камъчета, които могат да обърнат колата.

- Патрон сте на честванията в годината на Христо Ботев. Какви са акцентите в програмата за 2 юни, а и след това?
- На 2 юни ще изкачим Околчица. В Карлово ще има ученически сбор, насрочени са конференции и различни инициативи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай