Цачева за конвенцията: Какъв трети пол? Говорим за защита на жените!

Цачева за конвенцията: Какъв трети пол? Говорим за защита на жените! | StandartNews.com

Истанбулската конвенция не се въвеждат трети пол и еднополови бракове, поясни министърът на правосъдието Цецка Цачева по БНТ.

"Категорично няма решение за оттегляне на законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция от парламента, от страна на вносителя - Министерски съвет. В последните дни на седмицата Парламентарната група прецени, че има нужда от още време, за да се запознаят всички коментиращи темата с документа, с меморандума към него, както и с конкретното становище, което пристигна от Правна дирекция на Съвета на Европа по инициатива на Външно министерство, в който документ за пореден се казва ясно и категорично, че с конвенцията не се въвежда трети пол, не се разрешават еднополовите бракове, че всяка една държава с оглед възможността, която се дава в самата конвенция, може да я ратифицира с бележки, с резерви, както и че е възможно да се приеме тълкувателна декларация", коментира Цачева.

"За да няма спекулации и съмнение, за да е ясно - тази конвенция е против насилието и всякакво посегателство над жените. Това е основният смисъл на конвенцията", допълни тя.

"В идните дни очаквам да продължи дебатът, но той да не бъде под формата на агитки и квалификации, без да се познават конкретно текстовете, защото чух какво ли не през тази седмица, но за съжаление, в мнозинството си тезите на нашите опоненти не се припокриват със съдържанието в конвенцията", каза още правосъдният министър.

"За мен голямата и неприятна изненада в тази ситуация е поведението на левицата. Левицата през всички тези години от 2012 г. насам, когато се заговори за Истанбулската конвенция, е подкрепяла приоритетно нейното приемане", каза още Цецка Цачева. По думите ѝ колизията между БСП и ПЕС по темата е настъпила едва в първите дни на януари, след като конвенцията е внесена от правителството в Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай