Цачева изнесе лекция пред студенти в Пекинския университет

Цачева изнесе лекция пред студенти в Пекинския университет  | StandartNews.com

България е дългогодишен приятел на Китай и като държава-членка на ЕС може да играе ключова роля за развитието на отношенията между ЕС и Китай, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева в лекция „Светлината на познанието и скоростта на мечтите" пред студенти на Пекинския университет за чуждестранни изследвания. Това съобщиха от пресцентъра на правителството. 

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, е на официално посещение в Китай. С изпълнение на песента „Високи сини планини" бяха посрещнати парламентаристите в залата, където беше изнесена лекцията. По-рано председателят на българския парламент разговаря с ректора на Пекинския университет за чуждестранни изследвания Пън Лун.

Богатството на многовековната китайска култура, философия и наука се вплита в развитието на европейската цивилизация, а България, която също има своите древни корени, е родина на най–старото обработено злато в света, отбеляза пред студентите Цецка Цачева. Българската азбука – кирилицата, е автентичен български принос към европейската култура и световната цивилизация, посочи тя.

Истински вярвам в прекрасното бъдеще на нашите два приятелски народа, подчерта председателят на Народното събрание. На 3 октомври 1949 г. България става втората държава в света, признала Китайската народна република, и вече повече от шест десетилетия двустранното сътрудничество се разширява и укрепва, основано на взаимното разбирателство, уважение и подкрепа, добави Цецка Цачева.

През 2014 г. СУ „Св. Климент Охридски" бе избран за първия ротационен председател на Консорциума на университети от Китай и Централна и Източна Европа в рамките на Инициативата 16+1, отбеляза председателят на Народното събрание. Тя подчерта, че непрекъснато се увеличава броят на българските студенти, които заминават да учат в Китай. Дългогодишни са сътрудничеството с Пекинския университет за чуждестранни изследвания и дейността на Катедрата по български език към университета, създадена още през юни 1961 г., подчерта Цецка Цачева. Затова днес в България над 2000 деца в повече от 20 училища изучават китайски език, добави тя.

Днес България и Китай се радват на отлични политически отношения и това създава стабилна основа за по-нататъшно укрепване на двустранното партньорство, отбеляза председателят на българския парламент. Според Цецка Цачева това е прекрасен хоризонт за нови възможности за младите хора.

Стъпвайки на основата на традиционното приятелство, днес България и Китай следва да вървят към изграждане на ново партньорство в унисон с новите реалности и глобални предизвикателства, смята председателят на Народното събрание. Трябва да насочим усилията си към укрепване на комуникацията и доверието и към задълбочаване на сътрудничеството в областта на икономиката, науката и иновациите, образованието и културата, заяви тя.

Председателят на българския парламент се разписа в книгата за почетни гости на университета. „С приятелски чувства и поклон пред младежите и преподавателите по българистика – вие сте живият мост между България и Китай – древни и модерни държави, които развиват всестранни отношения. Успех!, написа в посланието си Цецка Цачева.

Ректорът на Пекинския университет за чуждестранни изследвания Пън Лун изрази благодарност на българската страна за силната помощ и подкрепа, която оказват на университета. Той посочи, че българистика в университета се изучава от 1961 г.
В състава на делегацията, която е на официално посещение в Китай, са заместник-председателите на Народното събрание Янаки Стоилов, Красимир Каракачанов и Явор Нотев, съпредседателят на Групата за приятелство България - Китай Димитър Бойчев, членовете на Групата за приятелство България - Китай Джейхан Ибрямов, Борислав Миланов и Росен Петров, председателят на Комисията по отбрана Михо Михов, заместник-председателят на Комисията по културата и медиите Ирена Соколова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай