Томислав Дончев защити съпругата си: Утре някой може да поиска да се разгранича от майка си!

Томислав Дончев защити съпругата си: Утре някой може да поиска да се разгранича от майка си! | StandartNews.com

Съпругата ми не е политик и изказва собствено мнение. Не виждам никакъв език на омразата. Това, че ми е жена не означава, че трябва да седи по цял ден вкъщи и да бродира. Тя е професионалист и самостоятелна личност. Никога не съм се опитвал да й налагам цензура. Няма език на омразата. Едва ли някой ще оспори факта, че всички български граждани трябва да спазват закона и едни същи правила - без значение на социалния им статус, етническия и религиозния им произход. Нали не си представяте, че ще хвана тоягата и ще тръгна по циганските махали? Не виждам нищо нередно в поста на съпругата си. Всички трябва да спазват закона. Когато някой извърши нарушение, трябва да си плаща глобите.

Това каза в сутрешния блок на БТВ вицепремиерът Томислав Дончев. Той коментира поста на съпругата си Светлана в социалната мрежа Фейсбук. В него тя написа, че времето на моркова за циганите е изтекло и е дошло време за тоягата, а от Български хелзинкски комите призоваха Дончев да се разграничи от думите й и да осъди езика на омраза.

"Не ми харесва някой да ме кара да се разграничавам от Светлана. Утре някой може да ме накара да се откажа от майка си. Аз стоя зад това какво съм казал и написал. Не го прехвърлям на вас. Според мен не се прави достатъчно за интеграцията на ромите. Трябва най-вече да работим за образованието. Държавата се е захванала с това. Всеки има право на свобода на словото, стига да не нарушава доброто поведение", категоричен беше Дончев.

"Без да съм опозиция или неин говорител - за всяка реакция има причина. Има неспособност на представители на държавни служби да въдворят ред и закон. В конкретния случай става въпрос за музика, увеличена докрай, която тормози цял квартал. Светлана не е политик, поправете ме ако греша. Нейната позиция е на гражданин и тя има право да я изразява. "Моркова" и "тоягата" са метафори за това, че трябва да се следва закона. Има ли спор по отношение на това, че всички граждани трябва да спазват правилата", попита вицепремиерът

"Тя е жената до вас и според общоприетите правила трябва да спазва други норми и да не използва такъв език. Вие сте политикът до нея", продължи да настоява Хекимян.

Вицепремиерът обясни, че тя не плете гоблени по цял ден вкъщи и си е платила за думите. "Светлана вече получи и подкрепа, но и много заплахи отправени към някои части на тялото й, как щяла да бъде разчленена... Знаете, че така стоят нещата", разкри Дончев.

"Който инвестира в омраза - получава два пъти повече омраза. Ако някой каже, че политиците са крадливи, аз не се разпознавам. Вероятно и вие не се разпознавате сред тъпите журналисти. Има нужда проблемът да бъде сложен на масата. Едва ли някой би намерил аргумент "против", ако държавата се легализира в посока всички българи да спазват едни и същи правила, без значение от каква етническа група са", допълни той и обясни, че не е негова работа да обикаля по ромските квартали и да въдворява ред както прави Валери Симеонов в Слънчев бряг. Според него несъмнено трябва да има интеграция, но и следване на правилата.

Хекимян даде пример за друга дама на известен политик, която обича да изразява мнението си в социалните мрежи и често бива нападана за това - президентшата Деси Радева. "Преди всичко те са граждани на републиката и никой не може да отнеме правото им да изразяват мнението си свободно", категоричен е Дончев.

Водещият продължи разговора с друга гореща тема - екзекуцията на Пелов. Томислав Дончев е убеден, че МВР не са постигнали успех с този казус, но трябва да бъде изяснен. Той потвърди, че е работено много за залавянето на избягали затворник.

Дори самият Дончев се е убедил сам: "Аз имам навика да скитам по планините и в Стара планина гъмжеше от полиция. Ако има конкретно длъжностно лице в системата, което не си е свършило работата, трябва да си плати." Министърът е универсално виновен. Винаги. И на мен ми искат оставката заради съпругата ми. Трябва да нализираме системата и пропуските в нея", каза вицепремиерът по темата за убийството на Владимир Пелов.

Заместникът на премиера потвърди, че може да има "прегръдка" между ГЕРБ и БСП за проекта АЕЦ "Белене". "Може да бъде възможно. Слушах много коментари, въпреки поражението за нервната ми система. Дори човек, който долу си разхожда кучето сега, ако го качите тук, със сигурност ще се прави, че разбира и час ще ви говори за енергия. Възможен е "старт" на проекта. Участието на държавата може да е до размера на обурудването, с което разполага. Ще се търси инвеститор, който да вярва в пазара ни.

"Явно имаме стотици хиляди експерти по ядрена енергетика. Наслушах се на много коментари. Позицията на държавата за АЕЦ "Белене" е ясна. Търсим инвеститор, който да построи централата, без да иска държавна гаранция и участие, ще си плаща данъците и ще спазва законите. Това е. Точка. Ако не се намери такъв инвеститор, АЕЦ "Белене" няма да се строи. Държавата няма да вкарва повече пари в този проект", обяви Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай