Таяни обеща пакет от 10 млрд. евро за Балканите

Таяни обеща пакет от 10 млрд. евро за Балканите | StandartNews.com

Стабилността на Балканите е от ключово значение за стабилността на целия континент, заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни по време на брифинг в НДК след първия панел от разговорите на лидерите на ЕС и Западните Балкани.

Той обяви, че е предложил и в момента се обсъжда пакет в размер на 10 млрд. евро за гарантиране на икономическия растеж на страните в региона. Средствата ще отидат за развитие на инфраструктурата и дигиталната икономика. Таяни посочи, че подкрепя усилията на комисаря по въпросите на цифровата икономика Мария Габриел.

"Западните Балкани са Европа", категоричен беше още председателят на ЕП, но допълни, че всяка страна от региона, която иска да бъде член на ЕС, трябва да спазва европейските правила, да зачита правилата за прозрачно управление, свобода, демокрация, борба срещу корупцията и т.н. Според него Сърбия и Черна гора имат шанс да влязат в общността до края на 2025 година.

Той уточни, че още от самото начало, когато е поел поста председател на ЕП, подкрепя този процес, но държи на темите като корупция, свобода на медиите и всички други устои на ЕС. „Всички държави трябва да следват тези правила", добави той. Попитан за името на Македония, той отговори, че това не е в рамките на неговите правомощия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай