Станишев: БСП направи грешка с Истанбулската конвенция

Станишев: БСП направи грешка с Истанбулската конвенция | StandartNews.com

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев не одобрява решението на Националния съвет на БСП да не подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция. В предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" Станишев припомни, че голяма част от европейските държави вече са ратифицирали Конвенцията: "Аз съжалявам за това гласуване на Националния съвет, смятам това за политическа грешка и за знак. Вчера на излизане от Националния съвет видях една жена, която имаше сълзи в очите и тя каза: "Аз как ще погледна тези жени, от които миналата година събирахме подписи в подкрепа на конвенцията". И аз я разбирам."

Дебатът за Истанбулската конвенция в България се превърна в дебат за неща, които не съществуват в Конвенцията, посочи Сергей Станишев: "Не смятам, че решението, което беше взето на Националния съвет, е добро. Най-лесно е да се носиш по течението на доминиращо обществено мнение. Две трети от българите смятат, че мястото на жената е до печката и тя трябва да обслужва мъжа, грубо казано, опростявам, разбира се. Но това са реални проучвания. Лошото е, че в България се случва един безумно изкривен дебат. И това плаши хората с някакви неща, хипотези, възможности, които се криели в Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и защита на жените от насилие."

Официалният старт на Българското председателство изглежда симпатично. Председателството е голяма възможност за страната ни да се препозиционира като образ в ЕС, да покаже, че можем да имаме ясни инициативи и позиции по ключови въпроси, които ще се дискутират в тази половин година, коментира Сергей Станишев. Той допълни, че приоритетът Западни Балкани е възможност България да се позиционира като лидер в региона. Относно планираната в София с фокус Западни Балкани Станишев подчерта: "И амбицията на лявото политическо семейство в Европа е тази среща да не мине проформа с една обща декларация, без достатъчно съдържание, а да даде реален тласък - първо, за преговорите на Македония, Албания да стартират, да има напредък по отношение на Сърбия, на Черна гора, и да има план за икономическа подкрепа на Западните Балкани и за тяхната стабилност."

Според Сергей Станишев, БСП твърде много е забавила внасянето на вот на недоверие на правителството: "Вотът на недоверие е нормално действие от страна на всяка опозиция. Едно председателство не може да отмени вътрешнополитическия живот. Вотът беше твърде много забавен. Според мен, фокусът на дискусията ще бъде отместен, в това число и във връзка с Истанбулската конвенция, и вотът няма да постигне този ефект, който се цели. БСП показва, че е активна опозиция. Въпросът е да се мине от ниво опозиционност към ниво алтернатива", отбеляза Сергей Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай