Сравняваме пет групи продукти с тези в Германия

Мотивите са вкусовите предпочитания на българите не са сериозни, обяви министър Порожанов

Сравняваме пет групи продукти с тези в Германия | StandartNews.com

Запознахме премиера с това какво е направено до момента, какво предстои и какви бъдещи стъпки ще бъдат предприети отностно подобряване на качеството на храните, обяви министърът на земеделието Румен Порожанов след срещата на "Дондуков" 1.

Идентифицирани са групи изделия, които да бъдат елемент на този анализ. Те са пет групи – шоколадови, млечни, месни, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. За тях експерти както от Министерството на здравеопазването, така и от Агенцията по храните са определили показателите, които ще изследват и лабораториите, в които те ще бъдат проведени. В момента в тези 5 групи през настоящата седмица бяха закупени продукти от Германия и Австрия – горе-долу по пет продукта от всяка група от пет производителя. Те са над 30 и в момента са в България. Другата седмица ще закупим идентичните продукти, които се продават на българския пазар. Тук говорим за покупки от големите вериги и ще започне анализът", продължи Порожанов, цитиран от "Фокус".

"След това вече е същинският анализ на продуктите – доколко те съответстват на това, което е идентифицирано на етикета и последващият анализ ще е свързан с това да бъде на ценовите нива на предлагането на тези продукти. Тези продукти, независимо от различното си качество, в никакъв случай не може да се каже, че са вредни за здравето на потребителите. Те не могат да бъдат изземвани или по някакъв друг начин характеризирани в тази посока. Не се налага да бъде съгласувана такава проверка с ЕК", каза още министърът.

Имаме единно виждане за провеждане на подобни мерки с останалите страни от Вишеградската четворка. Предполагам, че резултатите от нашето изследване ще повторят някои от тенденциите, които са се образували. Мотив за това, че вкусовите предпочитания на българите били различни от някои от западноевропейските страни, не смятаме, че са някакъв сериозен аргумент, който би могъл да бъде издържан", завърши Порожанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай