СЛЕД КСНС. Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

СЛЕД КСНС. Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г. | StandartNews.com

Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г., продължаваме да следваме плана за достигане на 2% от БВП. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов след края на Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев.

„В т. 4 от това, което приехме като общи становища, пише, че поддръжка на съществуваща бойна техника се извършва до изтичане на жизнения ѝ цикъл. Ако вземем дори само изтребителите, те имат живот до 2030 г. и ако предположим, че следващите до четири години ще имаме нови самолети, това не значи че веднага ще свалим МИГ-овете от въоръжение. Проектите са подписани, има 2 седмици на междуведомствено съгласуване и тогава влизат в Министерски съвет. Ще се актуализират за 2019 г. средствата, тъй като следваме плана за достигне на 2% от БВП, затова срокът на актуализацията е до септември", каза още министър Каракачанов.

Той уточни, че се очакват над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г." Някои от колегите като ПП „Воля" казаха, че са против да се отделят пали за отбрана, даже трябва да ги намаляваме. И Корнелия Нинова също каза, че е против достигане на нивата 2% от БВП", коментира той.

Министър Каракачанов уточни, че е коментирана и точката за вероизповеданието. „Тя е една от опасностите – или по точно радикалзиацията на някои религии и нейните проявления, които в някои европейски страни ги виждаме под формата на атентати, а у нас - само като радикално говорене засега. По тази причина тази точка трябва да се гласува до септември, законопроектът е готов, изготвен е от колегите от „Обединени патриоти". От друга срана имаше работна група от Министерството на финансите в частта ако спрем религиозните общности от други държави какво ще струва това на бюджета – най-вероятно 30 млн. ще коства", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай