Ще си сътрудничим със Судан в селското стопанство, мините, храните и технологиите

Ще си сътрудничим със Судан в селското стопанство, мините, храните и технологиите | StandartNews.com

Много се радвам, че приехте поканата ми и сте тук в България. За мен е чест да Ви приема. Трудно е да си спомним от кога не е имало суданска делегация у нас. С тази визита отваряме нова глава в отношенията между България и Судан. Ще положим всички усилия да реализираме потенциала и възможностите, които има пред нашите две приятелски държави. С тези думи заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към министъра на външните работи на Република Судан Ибрахим Гандур, който е на официално посещение у нас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

По думите на българския вицепремиер има сериозен потенциал за сътрудничество, особено в сферата на селското стопанство, минната индустрия, производството на храни и информационните технологии. Министър Захариева отбеляза, че Република Судан е държава, която е много богата на природни ресурси, а от това могат да спечелят икономиките и бизнеса и на двете страни. „Разбира се, как ще се възползва бизнесът от двустранните ни отношения зависи изцяло от нас. Ще работим много усилено, за да се организират бизнес форуми и посещение в Судан, при което нашите фирми да се запознаят с възможностите на място", заяви първият ни дипломат.

Екатерина Захариева изрази благодарност на министър Ибрахим Гандур за усилията, които полага страната му в борбата срещу тероризма и нелегалния трафик на хора. Това е изключително важно, защото проблемът не е само за ЕС и Африка, а е проблем с глобални последици, подчерта тя.

„Европейският съюз разполага с много програми, които могат да подпомагат региона на Африка за справянето с предизвикателствата, пред които сме изправени днес - борбата срещу тероризма и негелегалната имиграция. В лицето на Судан Съюзът има стабилен партньор, на който може да разчита", изтъкна българският вицепремиер.

От своя страна министър Ибрахим Гандур отбеляза, че за него това е историческо посещение, което без съмнение ще активизира двустранните отношения във всички сфери. „Независимо, че дипломатическите ни отношения са установени преди повече от 60 години и много неща са се променили в държавите ни оттогава, дружбата между България и Судан ще продължи и занапред", допълни суданският външен министър. Той заяви, че аграрният сектор е много добра сфера, в която двете страни могат да си сътрудничат, защото и в България и в Судан разполагат с многогодишен опит, както и благоприятни условия за производство на селскостопанска продукция.

„В началото на следващата година България ще се оформи като лидер на ЕС и ще може да насочи вниманието на Съюза към още по-задълбочено сътрудничество с държавите от региона. Судан може да бъде мост на сигурността между Европа и Африка", отбеляза министър Гандур.

В рамките на официалната визита на суданския външен министър се проведоха и пленарни разговори. Основен акцент в тях беше активизирането на политическия диалог между България и Судан, организирането на съвместни политически консултации и възможностите за задълбочено сътрудничество в сферата на търговията и образованието.

На церемония днес в МВнР, Екатерина Захариева и Ибрахим Гандур подписаха и Меморандум за разбирателство между външните министерства на България и Судан и Меморандум за сътрудничество между Дипломатическия институт към министъра на външните работи на Република България и Центъра за дипломатически изследвания и обучение към Министерство на външните работи на Република Судан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай