Ще подпишем Стратегически договор за партньорство с ОАЕ

Ще подпишем Стратегически договор за партньорство с ОАЕ | StandartNews.com

България и ОАЕ ще подпишат Стратегически договор за партньорство, каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби. Борисов очаква договорът да бъде подготвен и подписан до края на годината.

По-рано днес Борисов, който е на официално посещение в ОАЕ се срещна с престолонаследника на емирство Абу Даби и заместник върховен главнокомандващ въоръжените сили на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, както и със заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед Ал Нахаян.

Разбрахме се обаче веднага да работим в сферата на изкуствения интелект, цифровата икономика, дигиталните технологии и киберзащитата, добави Борисов. На срещите днес са били обсъдени възможностите за сътрудничество в земеделието и животновъдството, сигурността и други.

Даването на перспектива пред Западните Балкани за членство в ЕС има силен отзвук и в ОАЕ, посочи Борисов. Нашето добросъседство и желание за мирни и проспериращи Балкани, както и етническата ни толерантност се радват на голям интерес посочи Борисов. "Престолонаследникът каза, че се интересува, цитирам, от нашата велика държава и това какво е постигнал българският народ", каза Борисов. Има съвпадение на програмите на двете правителства и затова подготвяме този договор за стратегическо партньорство, посочи Борисов.

Заради прехраната и диверсификацията на тяхната икономика ОАЕ има споразумения с някои от държавите в нашия регион, каза Борисов. Държавите на Балканите заедно обаче може да направят много, особено в областта на животновъдството и на земеделието, подчерта Борисов. Ние сами не можем да доставим толкова агнета, колкото те желаят, но заедно с останалите държави от Балканите можем да работим в тази сфера и така да сме конкурентни на Австралия и на други доставчици, добави премиерът.

Темата с прехраната е на дневен ред и в Африка, а ние имаме възможност на Балканите да произведем много, посочи Борисов.

На срещите на премиера в Абу Даби са били обсъдени и сигурността и борбата с тероризма. Направихме добра координация между специалните служби и правозащитните органи, имахме среща и с вътрешния министър на ОАЕ по темата на обмен на информация за пресичане на тероризма, каза Борисов.

Престолонаследникът Мохамед бин Зайед Ал Нахаян е изпратил на среща с Борисов шефа на инвестиционните фондове на ОАЕ шейх Мансур, който е и собственик на Манчестър сити. От него е дошло предложение в Академията за млади футболисти в Манчестър да бъдат изпратени 10, 20, 30 футболисти и треньори, каза премиерът. С финансовия министър Владислав Горанов е обсъдена визита от страна на представители на ОАЕ, които да се запознаят с нашия опит в сферата на образованието и изкуствения интелект, да видят нашите университети и БАН и други училища, откъдето наши ученици печелят олимпиади, информира премиерът.

Утре отиваме да се срещнем с премиера на Дубай и неговите министри, а после заминаваме за Египет, каза още Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай