Шеф от Еврокомисията ни подкрепи за среща между Турция и ЕС

Шеф от Еврокомисията ни подкрепи за среща между Турция и ЕС | StandartNews.com

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова проведе двустранна среща с еврокомисар Франс Тимерманс, първи заместник-председателя на Европейската комисия, който отговаря за по-доброто законотворчество, междуинституционални отношения и върховенство на закона. Той е на посещение в София по повод първата среща от парламентарното измерение на Българското председателство, която се проведе в НДК днес и на която бяха обсъдени текущи въпроси от европейския дневен ред.

Министър Павлова и комисар Тимерманс обсъдиха бюджета на ЕС след 2020 година (Многогодишната финансова рамка), бъдещата кохезионна и селскостопанска политика на Евросъюза. По време на срещата двамата се съгласиха, че един от най-важните приоритети на Българското председателство е постигането на съгласие в дебата за сигурността на външните граници на съюза и за реформата на системата за убежище.

От двете страни беше изразено становището, че Българското председателство дава уникална възможност да се подобрят отношенията с Турция. Комисар Тимерманс приветства инициативата на българското правителство да проведе обща среща между председателите на европейските институции и Турция по време на Българското председателство във Варна.

Внимание беше отделено и на прилагането на върховенството на закона в държавите членки на ЕС, както и на ратифицирането от България на Истанбулската конвенция. Еврокомисар Франс Тимерманс сподели, че е разчита страната да подкрепи Конвенцията, която е изключително важен инструмент за равенството между мъжете и жените и за защитата от домашно насилие.

Еврокомисарят представи целите и задачите пред работната група за Бъдещето на ЕС, която беше създадена на 18 януари от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай