Сергей Станишев: В България показахме, че толерираме насилието над жените

Сергей Станишев: В България показахме, че толерираме насилието над жените | StandartNews.com

20 кризисни центъра за жени, жертва на домашно насилие – това може да бъде изградено с парите, които БСП и ВМРО искат държавата да похарчи за референдум „за" и „против" Конвенцията на Съвета на Европа за борба с насилието над жени и домашното насилие. Сметката е на неправителствения сектор, но беше оповестена от лидера на ПЕС Сергей Станишев в студиото на бТВ.

Той беше категоричен, че у нас документът е станал обект на „безумни интерпретации" и в него ги няма нито „третия пол", нито „еднополовите бракове", които разгневиха консервативни кръгове в политиката и обществото.

„Едно от следствията на ужасно изкривения начин, по който се води дискусията, е, че ние показваме на жертви и насилници абсолютно погрешен сигнал – че като общество толерираме това. Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази конвенция, фиксирането върху страхове хипотетични загърбва реалния проблем", подчерта Станишев и допълни, че заради разделението, започнало още вътре в правителството, е блокирана националната програма, от която зависи функционирането на кризисните центрове за жертви на насилие.

Самият лидер на ПЕС посети един от тях и сподели, че е чул „покъртителни истории" за жени, които буквално нямат къде да отидат. Само през този обект за 5 години са минали 2200 жертви. „Колко жени си мълчат, защото това е традицията, защото е срамно да те бият вкъщи?", запита той и припомни статистиката, според която една от три българки е жертва на домашно насилие.

По думите му Истанбулската конвенция „не е някаква конвенция на османския султан", а най-мащабният международен договор за превенция и борба с насилието, в който са заложени ангажименти на държавите и инструменти за защита на жените, които в момента в нашето законодателство просто отсъстват. Станишев припомни, че у нас тормозената от мъжа си жена трябва да доказва, че е жертва.

За така спорния термин „джендър" лидерът на ПЕС даде своя превод: „Означава социалните роли, които са били различни в различните общества и се променят в хилядолетията. Преди 100 г. жените не са имали право да гласуват, социалната роля на жените е била да си стоят вкъщи".

Съветът на Европа реагира на медийната и политическа истерия в България със специална декларация, в която се подчертава, че конвенцията не въвеждат сексуално образование в училище, еднополови бракове и подобни. На пленума на БСП тази декларация е била раздадена на участниците, но, по думите на Станишев, „не беше чута".

Той на практика потвърди, че социалистическата партия е подкрепяла на по-ранен етап конвенцията на международни форуми и затова сегашната й позиция се възприема като 180-градусов завой. „В политиката често има конюнктурни съображения, има страхове. Отговорността на политиците е да мислят с главите си дългосрочно", заяви Сергей Станишев.

Лидерът на БСП призна, че се притеснява и от позицията на президента Румен Радев, който в Брюксел се обяви срещу Истанбулската конвенция: „Аргументите, които той сподели, са стряскащи. Правата на човека в България или в Полша, или във Франция, или в друга страна от Съвета на Европа не са вътрешна работа и аргументът, че се отнемат права от държавата и се дават на НПО не е състоятелен – освен че държавата не си върши работата в тази сфера".

Той се възпротиви и срещу твърдението, че борбата с насилието над жените е работа само на полицията: „Това е комплексен обществен проблем, който започва от създаването на културни нагласи за ролята на жената. Това означава „джендър" – какво може да прави жената, какво не може, каква е ролята в семейството – дали е равноправна, дали е подчинена".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай