Саудитска арабия готова да ни помага в роботиката

Саудитска арабия готова да ни помага в роботиката | StandartNews.com

В рамките на посещението си в централата на Организацията на Обединените нации (ООН) в Ню Йорк заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с колегата си от Саудитска Арабия Адел Ал-Джубейр и с държавния министър по международните дела на Обединените арабски емирства Аннуар Мохаммед Гаргаш. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Министър Захариева представи пред саудитския си колега мерките, които България и Европейският съюз предприемат срещу радикализацията и речта на омразата. "В нашата страна живеем в мир с мюсюлманите, а в центъра на София можете да видите на метри една от друга православна църква, католическа катедрала, джамия и синагога", изтъкна българският вицепремиер. Тя подчерта важността от подходящо образование, което да предотврати екстремизма при младите хора, както и отговорността на политиците да създават условия за по-добър живот и перспектива у подрастващите в техните държави.

Виждате, че извършители на терористични атентати вече са второ и трето поколение европейски граждани, които са под влиянието на социални медии - каза министър Захариева, като подчерта, че тероризмът не може да бъде свързван с конкретна религия.

ИД успя да привлече в своите редици синеоко русокосо момиче от католическо семейство в Италия, подкрепи я външният министър на Саудитска Арабия Адел Ал-Джубейр. Той заяви, че неговата страна прилага нулева толерантност към тероризма, неговото финансиране и речта на омразата.

Двамата първи дипломати на България и на Саудитска Арабия обсъдиха развитието на ИТ сектора и роботиката в нашата страна - отрасли, които са от приоритетен интерес за инвестиции от страна на Рияд.

Развитието на отношенията със Саудитска Арабия е приоритет на външната политика на България с оглед голямото влияние на страната в арабския и мюсюлманския свят и предвид значителния й финансово-икономически и енергиен потенциал.

Вицепремиерът Захариева и министърът на международните дела на Обединените арабски емирства Аннуар Мохаммед Гаргаш констатираха, че политическите отношения между двете страни са на отлично ниво, но тепърва правителствата трябва да развият традиционното приятелство и в добри бизнес отношения. За добрите туристически връзки и бизнес контакти между България и ОАЕ принос имат и директните полети между София и Дубай три пъти седмично.

Двамата дипломати обсъдиха актуалната обстановка в Близкия изток и на Балканите, както и мерките, които международната общност предприема за борба с тероризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай