Руският посланик: Можем да си сътрудничим, въпреки НАТО

Руският посланик: Можем да си сътрудничим, въпреки НАТО | StandartNews.com

Русия никога не е била и няма да бъде опасност за България, заяви посланикът Анатолий Макаров на среща в Съюза на българските журналисти.

Откакто съм в България от октомври 2016 г., България е "моя страна", като в песента на Емил Димитров, заяви Макаров.

Макаров сподели прекрасните си впечатления от страната и хората, които е опознал по време на многобойните си посещение в редица градове, селища и забележителности. Навсякъде е бил посрещан с топли приятелски чувства и от кметове и лицата от местните администрации. Много от тези млади политици с положително отношение към с Русия след време сигурно ще дойдат на работа в София в държавните институции, убеден е дипломатът.

Той изрази учудването си от приетия в парламента доклад, в който Русия е посочена като главна опасност за България. "Идеята, с която живея в България и работя за нея, е че Русия и България могат да си сътрудничат в много области, където интересите съвпадат, въпеки че страната е член на ЕС и НАТО и има определени ангожименти в тези организации", обясни той.

На въпроса дали президентът Владимир Путин ще дойде в България за 140-годишнината от Освобождението на 3 март, Макаров отговори, че отправената към руския президент покана е приета и след президентските избори в Русия в края на март при съгласие от двете страни може да се договори дата за визитата. Руският патриарх Кирил ще бъде на празника в София.

Учреденият Национален комитет за отбелязване юбилея от Руско-турската освободителна война и за възстановяването на българската държавност, който също като президента Румен Радев изпрати покана да руския президент Владимир Путин, в скоро време ще има страница в интернет със съдействието на СБЖ, съобщи председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

България и в бъдеще ще получава природен газ от Русия чрез конектори от "Турски поток", но е хубаво това да става директно, посочи посланик Макаров на въпрос за енергийните връзки между България Русия. Затова, ако ЕС даде гаранции, Русия ще може да се включи в проекта за хъб на Черно море, от където руското гориво да идва направо в България и от тук да се разпространява и в други държави в региона, обясни посланикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай