Руски самолети нарушават въздушното ни пространство (ОБЗОР)

Руски самолети нарушават въздушното ни пространство (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ненчев: Това е провокация, нека хората да бъдат спокойни

Руски самолети отново нарушават въздушното ни пространство. Този път са засечени в зоната на отговорност в Черно море. "Това са провокации, нашите изтребители са в готовност да ги прихванат. Това е силно обезпокоително, затова взимаме превантивни мерки", съобщи военният министър Николай Ненчев в ефира на Нова телевизия. Само през последния месец са засечени 10 случая на нарушаване на въздушното ни пространство. "Подобни неща са се случвали и в миналото и това не е нищо ново", успокои Ненчев. По думите му липсва комуникация с Русия, която страната ни се опитва да я възстанови. България следва плана на НАТО. Вдига двойката ни изтребители и прихващат руските. Това обаче ни струва средства, тъй като изтребителите, които дежурят по охраната на въздушното ни пространство, са вдигани в пъти по-често през последните месеци. Според военни експерти руките самолети най-вероятно снемат какво се извършва в континенталния шелф на страната ни, в териториалното море, разузнават радарните установки по брега, както и защитата на въздушното ни пространство. Министър Ненчев успокои гражданите, че трябва да са спокойни. Той увери, че няма напрежение и по границата с Туриця, където са взети необходимите мерки и положението е относително спокойно. "Няма нито оперативна, нито разузнавателна информация за предстоящ миграционен натиск към българската граница", подчерта Ненчев.
По думите му са взети всички превантивни мерки и на границата с Турция, и на тази с Гърция. Изпратени са и допълнително военни. В готовност за действие са кораб и хеликоптер, които ще покрият морското и въздушното пространство при нужда. По думите му нищо в отношенията между България и Турция не се е променило.

Сръбският военен министър инспектира границата с България

Сръбският министър на отбраната Зоран Джорджевич инспектира работата на съвместните военни и полицейски екипи, които вече патрулират по границата с България. Джорджевич района на Зайчар и Неготин заедно с генерал-майор Желимир Глишович, който командва съвместните екипи, които трябва да спират мигрантите идващи от България. Зоран Джорджевич съобщи, че сегашният състав на екипите е достатъчен, но ако се наложи ще бъде увеличен още в зависимост от ситуацията. Служителите на армията и полицията показаха на министъра част от техниката, с която разполагат за работата си както през деня, така и за през нощта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай