Русия нахока Ненчев за Черно море

Русия нахока Ненчев за Черно море | StandartNews.com

Правим с Гърция съвместни маневри по общата ни граница

Руснаците обявиха официално, че не са били уведомени от военното министерство на България, че техни самолети са нарушили правилата на полети в "българската зона на отговорност" в Черно море. Руснаците настояват военният министър Николай Ненчев да разясни какво точно представлява тази "зона" на НАТО, тъй като преди дни той заяви, че е зачестило навлизането на руски самолети в зоната на отговорност и това са "провокации с неясна цел".

Ненчев направи изявлението след като преди него в телевиознно интервю премиерът Бойко Борисов за пореден път заяви, че отново са зачестили случаите на полети на руски самолети в близост до българското въздушно пространство. "Отново започнаха руски самолети на наближават въздушното ни пространство. Те правят това регулярно. Идват през Черно море, близко до нас, завиват и си отиват. Но ние по плана на НАТО вдигаме двойка изтребители, които да ги прихващат", заяви премиерът.

Президентът Росен Плевнелиев също заподозря Русия, че умишлено провокира извънредни полети на бойната ни авиация, за да намали летателния ресурс на българските изтребители МиГ 29, който пряко зависи от руската страна. "Самолети на руските Военнокосмически сили действително по план редовно изпълняват полети над акваторията на Черно море. Маршрутите на полетите им са прокарани в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води. Освен това, всички полети, включително през юни, са се осъществявали с включени транспондери",заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Понеже министерството неведнъж било заявявало, че полетите над Черно море стават с включени транспондери и в пълно съответствие с международните стандарти, руската страна изразява искрено недоразумение от думите на министъра на отбраната на България.

"Преди да каже пред телевизионните камери за предприемане от българското военно ведомство на "превантивни мерки" за реагиране, бих препоръчал на господин министъра първо да провери докладите на своите подчинени за реалното състояние на нещата", допълни Конашенков. Днес стана ясно, че български и гръцки военни части ще правят съвместно учение по общата ни граница. За това се разбраха министърън на отбраната Николай Ненчев и гръцкият му колега Панайотис Каменос, който е на посещение у нас.

Двамата са са се договорили още Гърция да подкрепи евентуално наше искане, да засилим присъствието на НАТО в акваторията на Черно море. Спирането на бежански потоци също е била една от темите. "Обсъдихме въпроси от взаимен интерес свързани с отбранителната индустрия. Съгласихме се да засилим още повече сътрудничество в сферата на отбраната, в сферата на военната информация, в обмена на военна и разузнавателна информация", заяви Ненчев. По думите му двете страни имат общи констатации по отношение на бежанската криза и терористичните актове, които се случват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай