Румяна Бъчварова: Наша задача е да възстановим диалога между Европа и Турция

Румяна Бъчварова: Наша задача е да възстановим диалога между Европа и Турция | StandartNews.com

Нашата задача е да успеем да възстановим диалога между основните фактори в Европа и турската страна.

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България" началникът на кабинета на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова преди срещата между лидерите на ЕС и президента на Турция Реджеп Ердоган.

„Работим за тази среща доста отдавна. Спокойни и доволни сме, че успяхме да свършим огромната работа преди самото събитие", посочи тя. „Фактът, че всички тези страни се съгласиха да участват в тази среща означава, че инициативата на българското председателство е за възстановяване на диалога и да подобри взаимоотношенията между трите институции", смята Румяна Бъчварова. По думите й от Брюксел уверяват, че самото провеждане на срещата е голям успех за Съюза.

„Ако диалогът протече по конструктивен начин, това е стъпка напред", посочи тя. Според нея е много важно да се запази добрият тон и да се постигне едно взаимно разбиране. Една от конкретните теми ще е парите за бежанци.

„В Брюксел не отричат тези суми да бъдат изплатени възможно най-скоро. Може да се очаква поставянето на този въпрос", смята Бъчварова. За първи път България има толкова значима политическа роля в европейската политика. Началникът на кабинета на премиера коментира и призива на БСП по повод изказването на Ердоган за „душевните граници, които стигат до Кърджали".

По думите на Бъчварова да се поставя в този ултимативен тон е политически некоректно и нелепо. „Мисля, че е нелепо БСП да вкарва в този важен европейски контекст такъв въпрос. Това е проява на политическо неразбиране", смята тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай