Румен Радев: Няма да спрем корупцията с декларации (ОБНОВЕНА)

Имам коректен и работен диалог с Борисов, но той има отговорност за мнозинството си, заяви президентът

Румен Радев: Няма да спрем корупцията с декларации (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Според мен, самият факт, че политици напуснаха преждевременно участието си на форум, където трябва да са по закон, е показателен, обяви президентът Румен Радев в интервю за БНТ, което е дадено днес преди да отпътува за Азербайджан. "Важността на темата, която е изключително чувствителна за нашето общество, допълнително подсилва темата за бойкот в много наблюдатели", каза още той по повод решението да разпусне КСНС без да има решение около Законопроект за борбата с корупцията.

Проблемът дойде, след като няколкото от участниците обявиха, че ще напуснат по време на заседанието, без да предупредят предварително, допълни държавният глава. 

Загубата на кворум не е резултат от дискусиите, а от това напускане, стенограмата няма нищо общо, категоричен е Радев. "Дейността на КСНС е уточнена с правилник. Там ясно е описано как се свиква и какви писма се разменят. Вярвам, че в бъдеще няма да има такъв проблем", каза Румен Радев.

Първо искам да кажа, че темата е конфликтна. Моята роля не е да търся механично обединение, а около принципи и насоки, които са в интерес на обществото. Философията на управляващите възлага на превенция и пасивни действия, главно около имуществото. За мен едно такова разбиране следва корупцията като някаква игра. Играеш до едно ниво и после връщаш. Или къташ пари, вече не си във властта и не подаваш имуществена декларация. Всичко за теб вече е открито. Корупцията не е проблем на бъдеще време, а да се преследват сегашни и бивши корупционни деяния. Не може да разчитаме да пресечем корупцията с декларация за имущество. Да спресечем схемите и гейтовете, заяви президентът. 

Аз искам всеобхватни действия. Колкото до това кой ще ръководи, не може парламентарното мнозинство да излъчва членове и ръководство. Как мислите, ще може ли то да разследва министрите си?, попита Румен Радев. "Назначаването на този орган за мен не е самоцел. Ще приема единствено, ако има разследващи функции и капацитет да ги изпълнява", каза още той.

Напрежението трудно може да се скрие, дори и когато не се споменава името ми. Срещу президентството бе изправена цяла комисия. Правят се внушения, но никой не казва открито. Оценявам посредническите дейстивия на премиерът, но той трудно ще надвика съдпартийците си. Нещата са свързани с корупцията и самолетите. Нищата започнаха, когато казах, че няма желание за борба с корупцията. Вижте с каква борбеност се хвърлиха депутатите да бранят родната пара. Милиард и половина за самолети, които са изхарчени. Защо обаче не направиха комисия за 2 млрд. за саниране. Видяхте становището на Сметната палата за груби нарушения. Не е късно обаче да се направи и такава комисия, заяви държавният глава.

Има коректен и работен диалог между мен и Бойко Борисов и много от неговите министри. Но това няма как да снеме неговата отговорност за неговото мнозинство. Не приемам обаче пиесата да доброто ченге и неговото лошо мнозинство. Готов съм за разговор, но не и ако това ще доведе за спокойствие на корупционния комфорт, при никакви обстоятелства. Иначе, да, институциите трябва да работят. Държавата трябва да реши огромен проблем - корупцията по високите етажи. Това е видно от докладите, няма и осъден, каза още той.

Не, не съм се виждал с Нинова след КСНС, с никой от участниците не съм се виждал след това. Винаги съм казвал ясно какви са отношенията ми с БСП. Нека да оставим за другите неща да говорят социолозите, уточни Румен Радев.

Изборът за самолет не е предопределен. Тук има сериозно внушение на лобисти. Гарантирам категорично, че и трите самолета, които останаха отговарят на изискванията. Иначе защо ще останат? Трябва обаче да търсим максималното решение. Тук управляващите се отметнаха от своите подписи. Никой не иска да бъдат експерти по модерна авиационна техника, въпреки че се навират там, но трябва да имат минимални познания по избора, който бе много сложен. Това не е процедура за водния цикъл в Добрич или Лот. Това са срещи с експерти и процес, който е изготвен по световни стандарти. Колкото до посланниците, абсолютно не приемам намесата им, отсече Радев. 

Най-важното е да се намери баланс - технически и политически. Мога да дам пример от цивилизовани държави като Швейцария. Там военните оценяват по 1,2,3. Политиците казаха благодаря, избираме номер 3, защото ни е по-изгодно финасово и от икономически връзки. У нас полиците са свикнали да притискат хората под пагон, докато не вземат тяхното решение. Не ми харесва това натискане по ъглите, заяви президентът.

Сигурността е приоритет. Особено в несигурни времена. Разбира се, лесно и печелившо е да се говори за пенсии на избори. Те са важни, но за да има пенсии, то една държава трябва да е стабилна и суверенна. Закъсняхме с модернизирането. Аз не защитавам даден самолет, а методита на избор, който бе честен и безпристрастен. Както и хората, които ще летят на тези самолети, защото едни от тях ще бъдат 35 години, уточни държавният глава.

Всички въоръжени сили имат нужда от въоръжаване. Но първостепенна работа е попълването им и заплатите. Нека се направи ремонт на миговете, но след като се избере нов самолет. Защото средствата ще бъдат изразходвани за ремонт. И няма да вземем качествен нов самолет, категоричен бе Румен Радев. 

Тези хора нямат даже доблестта да отправят директно обвинения, затова правят внушения, заяви той по повод атаките на Антон Тодоров. 

Задачите на Иво Христов нямат нищо общо с класифицираната информация, затова не е искал и достъп до нея. Занимаваме се с манипулации, а не със сериозни въпроси. Категорично г-н Христов не е имал достъп до класифициран документ, каза още той.

Естествено, вълнувам се като президент, не само за Хасково, вече се говори, че сме в родово-общинен строй. Това е недопустимо. Назначенията трябва да се правят с конкурси. Когато един модел е порочен, то трябва да го променим, независимо коя е партията. 2 млрд. лева изхарчени за саниране. Похарчени пари. Ето това трябва да гледа народното събрание. Да има закон и за излишъците, заяви Румен Радев.

Очаквам ВСС да покаже професионализъм, затова и върнах узаказа за назначението на г-н Чолаков, каза още държавният глава. "Не искам да коментирам дали да има комисия по досиетата или не, допълни Радев и допълни, че Антон Тодоров би я ползвал за натиск, ако бил избран за неин шеф.

Няма състезание. Не ме притесняват срещите на г-н Борисов. Има едно допълване. По време на моите срещи бе вкараха кохезиционната политика, която не вигурираше в текстовете в Рим. Българското правителство може да стъпи на нея. Прекрасно е това, което се случва тук, на Балканите. Срещите бяха подготовка за изпълнение на конкретни проекти, както и за Западните Балкани. Това е взаимно допълване. Отдавам фокус на срещите с Близкия Изток и централна Азия, където сме имали добри позиции. Трябва да създадем условия за бизнес. Това, което искат да видят хората е, че си има нива. Президент - президент, министър-председател - министър-председател. Много българи не знаят имената на президентите, този на Австрия, например или на Гърция. На много места президентите имат по-малки функции. Затова не се вижда какво върши той, когато премиерът има повече функции, коментира Радев.

Нямам притеснение от срещата с Бил Клинтън, защото България не може да бъде зрител в световната политика. Трябва да станем фактор, затова трябва да каним личности. Защо Клинтън да не се срещне с българските студенци и те да не му зададат въпроси за обстановката на Балканите по това време. Защо падаха бомби, защо не бе избегнато това и как може да се предотврати, такива въпроси трябва да задават студентите ни, обяви още президентът. 

Ще бъде грешка, ако очакваме, че председателството на СЕ ще извлече ползи. Не, трябва да поставим най-важните теми. Българските институции трябва да предизвикат зрялост и доверие. Да покажем, че лидер и модератор. Ползите ще дойдат на по-късен етап, коментира президентът.

За мен няма значе колко дълго време ще бъда президент, а какъв ще бъда. Приех тази мисия с ясно осъзнаване на отговорност. Ще направя така, че хората да не съжаляват. Принципите ми са същите като преди 1 година. Оттук идват проблемите. И ще продължа да ги гледам от тези очи - просперираща България със свободно общество. Оптимист съм, заяви Румен Радев.

Не считайте, че от визитата ми веднага ще потече азерски глас, но необходимите добри контакти и връзки може да доведат до това, заяви президентът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай